Studija pokazala: Carski rez je mnogo češći kod gojaznih trudnica

"Veća ili manja tjelesna težina od preporučene tokom trudnoće znači veći rizik od štetnih posljedica po majku ili novorođenče"

199 pregleda0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
09.06.2017. 16:14h

Sveobuhvatna studija pokazala je da 75 posto žena tokom trudnoće nema preporučenu težinu, od čega 23 posto trudnica nema dovoljno kilograma, a 50 posto je gojazno, povećavajući tako mogućnost prijevremenog porođaja ili, pak, porođaja na carski rez.

Internacionalni istraživački tim predvođen istraživačima s univerziteta Monaš u Australiji ispitivao je više od 5.000 studija i analizirali su podatke o zdravstvenom stanju trudnica iz Azije, Evrope i SAD-a.

Analiza tih studija je pokazala da 23 posto trudnica nije dostiglo preporučenu težinu, a više od 50 posto dobilo je previše kilograma. Najviše gojaznih trudnica bilo je iz zapadnih zemalja.

Trudnice koje su dobile višak kilograma imale su veći rizik da rode krupnije bebe i to putem carskog reza, dok rizik prijevremenog rađanja sitnijih beba kod pothranjenih trudnica iznosi 8 posto.

"Veća ili manja tjelesna težina od preporučene tokom trudnoće znači veći rizik od štetnih posljedica po majku ili novorođenče", zaključak je studije.

Preporučeno je da žene s nedovoljnom težinom tokom trudnoće dobiju od 12.5 do 18 kilograma, one s normalnom težinom od 11.5 do 16, a gojazne od 7 do 11 kilograma.

Profesorica Helena Teede, vođa istraživačkog tima je rekla kako bi zdravstveni radnici trebali savjetovati trudnice i podržati ih u jednostavnim, ali efikasnim načinima kako da održe zdravu kilažu prije, tokom i poslije trudnoće, prenosi klix.ba.