Kemp: Crnogorsko pristupanje NATO značajan korak na putu prema članstvu u EU

„Kemp je informisala da će, nakon Italije, predsjedavanje Berlinskim procesom preuzeti Velika Britanija, te da će prioriteti predsjedništva posebno biti usmjereni na pitanja bezbjednosti, digitalnog tržišta, prosperiteta, mladih i civilnog društva“, kaže se u saopštenju

0 komentar(a)
Alison Kemp, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
08.06.2017. 11:09h

Crnogorsko pristupanje NATO-u značajan je korak na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), rekla je britanska ambasadorka u Podgorici, Alison Kemp, navodeći da će Velika Britanija nastaviti da podržava reformske procese u Crnoj Gori.

Ona je danas razgovarala sa ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), zahvalio na dosadašnjoj podršci Velike Britanije u snaženju administrativnih kapaciteta neophodnih za sprovođenje sveobuhvatnih reformskih procesa.

Navodi se da je Pejović informisao Kemp o aktuelnom stanju u pregovaračkom procesu i planovima Crne Gore za otvaranje i privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

„Kemp je čestitala na pristupanju NATO-u istakavši da je to veliko postignuće Crne Gore i značajan korak na putu prema članstvu u EU“, saopšteno je iz MEP.

Kemp je, dodaje se,prenijela je da će Velika Britanija nastaviti da podržava reformske aktivnosti, posebno u dijelu snaženja javne uprave, angažovanjem eksperata i organizacija različitih vidova obuke za državne službenike.

Kako se navodi, sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi s Berlinskim procesom i aktivnostima u oblasti infrastrukturnog i energetskog povezivanja, saglasivši se o važnosti te inicijative za dalji napredak država Zapadnog Balkana.

„Kemp je informisala da će, nakon Italije, predsjedavanje Berlinskim procesom preuzeti Velika Britanija, te da će prioriteti predsjedništva posebno biti usmjereni na pitanja bezbjednosti, digitalnog tržišta, prosperiteta, mladih i civilnog društva“, kaže se u saopštenju.