PROFESIONALAC

Pismo Putinu

Jedini razlog što se obraćam lično Vama jeste taj što nisam znao na koga da adresiram zahvalnicu - da li na "ruske nacionalističke strukture" koje su povezane sa gospodom Širokovim, odnosno Šišmakovim, i Popovim ili na "moćne ruske oligarhe" koji ne mogu "spontano" da preduzimaju akcije prema drugim zemljama, odnosno bez Vašeg znanja i odobrenja. Svima njima je nemoguće naći adresu

182 pregleda10 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
07.06.2017. 05:54h

Poštovani predsjedniče,

Želim da se Vam se iskreno, u svoje lično ime, zahvalim na nesebičnoj podršci koju je Rusija u posljednjih nekoliko mjeseci dala Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu, koji je krunisan 5. juna prijemom u punopravno članstvo NATO-a.

Jedini razlog što se obraćam lično Vama jeste taj što nisam znao na koga da adresiram zahvalnicu - da li na "ruske nacionalističke strukture" koje su povezane sa gospodom Širokovim, odnosno Šišmakovim, i Popovim ili na "moćne ruske oligarhe" koji ne mogu "spontano" da preduzimaju akcije prema drugim zemljama, odnosno bez Vašeg znanja i odobrenja. Svima njima je nemoguće naći adresu.

Ove prve je naš Specijalni državni tužilac okrivio za organizaciju terorističkog napada i pokušaj antentata na bivšeg premijera Mila Đukanovića, koji pretpostavlja da iza slučaja poznatog kao "državni udar" stoje gore pomenuti moćni oligarsi. Kao što ste ranije u nekoliko navrata primijetili, na Zapadu vlada paranoja od Rusije, tako da je NATO elitama odgovarala verzija zvanične Podgorice o ruskom miješanju u unutrašnje stvari jedne male balkanske države.

Moram da iskoristim ovu priliku da izrazim sumnju da su stratezi koji stoje iza ruskih obavještajaca, nacionalista, oligarha ili koga li već, veliki ljubitelji votke. U njihovu sklonost alkoholizmu sam posumnjao zbog ovdje opšteprisutne predstave da su oni računali da Demokratski front može smijeniti vlast Đukanovića. Prijatelji me ubjeđuju da se zvanična politika Kremlja upravo oslanja na desničarske snage ili da Rusi nisu mogli naći drugu političku snagu u Crnoj Gori koja bi pristala na ulogu ruskog eksponenta u Crnoj Gori. Moguće.

Mene čudi što to nisu pokušali preko određenih krugova iz DPS-a ili biznis struktura bliskih toj partiji. Ti Crnogorci ništa ne ljube kao pare, a vole… i Ruse. Bilo bi jednostavnije da su sa njima pokušali da sruše Đukanovića i njegovu nevjerovatno veliku želju da Crnu Goru uvede u NATO. Ostatatak opozicije bi im u rušenju Đukanovića zdušno pomogao i to gratis.

Biće zapravo da su ruski stratezi veliki trezvenjaci, pa su tzv. "državnim udarom", ako stoje iza toga, poslali samo poruku koju će znati da pročita onaj kome je namijenjena - Zapad, Srbija ili pojednici iz DPS-a.

Poštovani predsjedniče,

Iskoristiću ovu priliku i da protestujem što su ruske vlasti na aerodromu u Moskvi zadržale gospodina Miodraga Vukovića. Njemu jedinu satisfakciju može predstavljati to što nije dobio ovoliku medijsku pažnju od kada je negdje u susret referendumu kazao da je visoki zvaničnik EU Havijer Solana baskijski ili katalonski Srbin. Taj isti Solana, pročitah nedavno, koji je kao gensek NATO-a izdao naredbu za bombardovanje SRJ, objavio je pamflet pod naslovom "50 razloga protiv NATO-a" kada je 1982. Španija postala članica tog saveza. Ima nade za Marka Milačića, reći će NATO fanovi.

Želim i da Vam ovom prilikom prenesem moj utisak o zabrinutosti dijela crnogorskih vladajućih krugova ko se nalazi na crnoj listi Moskve. Ne vjerujem da njih brine to što neće moći na turističke ture ili što će biti zadržani na Šeremetjevu nekoliko sati, već zato što postoji mogućnost da su naše pare iznijeli u Rusiju i da je sada ta imovina pod Vašim sankcijama.

O tome bi mogao više znati Vaš stručnjak "za saniranje posljedica katastrofa", general sa četiri zvjezdice, Sergej Šojgu. Kako se samo rasrdio jednom u Podgorici kada su u isti kontekt doveli ruske investicije u Crnoj Gori i pranje para: "Kada se tokom sankcija većina vaših para premjestila kod nas u Rusiju, mi nikad nijesmo govorili da je to prljavi ili crni novac dobijen tokom rata". Šojgu je ovdje 2011, kada je boravio posljednji put, pomenuo i da je Oleg Deripaska uložio 300 miliona u KAP. Roćen je poslije nekoliko mjeseci ćutanja i računanja rekao da je riječ o 30 miliona. Jednoj od dvije starne baš ne ide matematika.

Ako ocijenite da tu ima mesa za novinarsku priču, zamolio bih Vas da prenesite njegovoj ekscelenciji, ambasadoru Gricaju da podatke dostavi nezavisnim medijima u Crnoj Gori. Oni su već osvjedočeni protivnici Crne Gore. Poštovani predsjedniče,

Čini mi se da svijet ide u ku..c, dok Vaš kineski kolega Si Đinping brani slobodnu trgovinu od Trampa, a Soroš postaje novi Če Gevara za autokratske režime. Još će se početi nositi majice sa njegovim likom. Vi u takvom svijetu morate tražiti sunca za Rusiju. Postajete ikona antiglobalizma, pravoslavnog svijeta, klero krugova, homofoba, ... dok sa druge strane nove gvozdene zavjese stoje oni oni koji sebe predstavljaju promoterima liberalne demokratije. I u tom kontekstu gledate na Crnu Goru.

Međutim, predsjedniče, Rusija je sada, kada smo postali članica NATO-a, sa oproštenjem, ispušila za Luku Bar.

Luke Bar i Rijeka bile su, prema sjajnoj knjizi "Moskovske godine" ambasadora SFRJ Veljka Mićunovića, jedine strateški interesantne tačke na prostoru ex Jugoslavije za SSSR. Nedavno nam je i Đukanović parafrazirao djelove knjige. To je prva knjiga koju je prvi Crnogorac pomenuo da je pročitao. Samo što je on daleko od Tita, a bogami ni Vi se nijeste primakli Staljinu ili Hruščovu.

Na kraju:

Znam da u Rusiji kažu da kad se sa "mečkom počne plesati, mečka odlučuje kada ples prestaje". Ne znam da li to znaju u DF-u ili u DPS-u, ali složićemo se oko toga da crnogorska vlast posljednjih sedmica čačka mečku. Ovdje kažu da se malo kurče od kada sigurno znaju da postajemo članica NATO-a. I, naravno, kreiraju atmosferu o opasnosti od spoljašnjeg neprijatelja Crne Gore kako bi očuvali vlast.

Iskreno bih Vas zamolio da mečka prestane plesati sa ovima našima, kako iz dijela opozicije, tako i sa ovima iz vlasti, od kojih su neki na visokim funkcijama još od kada ste Vi bili gastarbajter u DR Njemačkoj.

Ako mečka nastavi da pleše, Đukanović bi to mogao iskoristiti za novi povratak na državnu funkciju, kao faktor stabilnosti. U suprotnom, Ameri bi mu mogli reći da malo sjaše. A to vodi padu DPS-a, bez obzira što crnogorska opozicija trenutno sliči Navaljnome i ostatku ekipe u Rusiji. Duško se ne snalazi na poziciji premijera. Još malo pa ćemo biti dužni kao Grčka…

Sve u svemu, dovoljni smo sami sebi. U dubokim smo govnima.

Srdačan pozdrav.