Vujanović: Potrebna je sistemska borba protiv diskriminacije

Šefica kancelarije programa Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angela Longo rekla je da prema njihovim istraživanjima građani Crne Gore “i dalje vjeruju da postoji snažna diskriminaciona praksa prilikom zapošljavanja"

1 komentar(a)
konferencija Bar, diskriminacija, Foto: Radomir Petrić
31.05.2017. 08:23h

Regionalna konferencija “Diskriminacija na radu i u zapošljavanju” na kojoj se razmatra ova situacija u Crnoj Gori, BiH i Srbiji, otvorena je juče u hotelu “Prinses”.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da je ovo globalni problem, u čijem rješavanju treba obezbijediti “dobre mehanizme i subjekte zaštite”.

"Država treba da omogući što više posla, što atraktivnijeg angažmana i širokom lepezom ponude privuče ljude da se zaposle. Danas u Crnoj Gori nijesu usklađeni tržište rada i struktura obrazovanja onih koji očekuju posao, jedan od krucijalnih problema je što nijesmo uspjeli da motivišemo ljude da se angažuju u domenu malog i srednjeg biznisa i preduzetništva," rekao je pored ostalog Vujanović.

Konferenciju organizuje institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, OEBS, Savjetom Evrope i Regionalnim savjetom za saradnju - Integracija Roma 2020.

"Problem ove diskriminacije izražen je i kod nas, što pokazuju i rezultati istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava iz prošle nedjelje, gdje su čak 52 posto ispitanika istakli da je diskriminacija najprisutnija baš kod zapošljavanja," rekao je ombudsman Šućko Baković, dodajući da je lani imao 57 predmeta iz oblasti rada i zapošljavanja, sa dominantnom političkom pripadnošću.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da su u pripremi zakoni o radu, zaštiti i zdravlju na radu, zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, napominjući da su za uspjeh u suzbijanju radne diskriminacije veoma bitni inspekcijski organi i koordinacija rada “svih institucija sistema i cjelokupne javnosti”.

Šefica kancelarije programa Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angela Longo rekla je da prema njihovim istraživanjima građani Crne Gore “i dalje vjeruju da postoji snažna diskriminaciona praksa prilikom zapošljavanja, što je osjetljiva oblast naročito u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti visoka”.

"Svi raspoloživi resursi moraju biti upotrijebljeni u borbi protiv ove prijetnje, a posebno treba spriječiti diskriminaciju prema osjetljivim grupama. Crnogorsko multietničko društvo ima visok stepen tolerancije i od 2006. Crna Gora je ostvarila izvanredan napredak u poštovanju ljudskih prava, ipak, treba još puno realizovati i sprovesti zakone." kazala je šefica misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Mariz Davie.

Romi posebno diskriminisani

Brojna istraživanja i analize ukazuju da je stopa nezaposlenosti Roma u region dva puta veća od one koja važi za druge populacije, što jeznak sistematske diskriminacije, kazao je Orhan Usein, rukovodilac tima Regionalnog savjeta za saradnju Integracije Roma 2020.