Simović: Potencijali beranske opštine su za ohrabrenje

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić je iskazao zadovoljstvo zbog radne posjete ministra i direktora IRF-a i naglasio da opština Berane predstavlja veliki resurs i prostor za razvoj poljoprivrede

1 komentar(a)
Milutin Simović Berane, Foto: Tufik Softić
26.05.2017. 16:46h

Potpredsjednik Vlade i ministar za poljoprivredu i ruralni razvoj Milutin Simović rekao je da je ohrabren onim što je obišao na području opštine Berane, u okviru današnje zvanične posjete ovom gradu na sjeveru Crne Gore.

On je objasnio da tu prije svega misli novu mljekaru „Intertehna“ porodice Stanović u selu Vinicka koja otkupljuje kozje mlijeko.

„Takav proizvod ne treba da bude dostupan samo na domaćem tržištu, već vremenom i na regionalnom, a kada se stvore adekvatni uslovi vjerujem da će biti rado viđen i na veoma zahtjevnom evrospskom tržištu. Dodatni kvalitet ovog projekta u mljekarskom sektoru jeste podatak da animira pedeset kooperanata koji su razvili proizvodnju“, kazao je Simović.

Simović je sa direktorom Razvojno investicionog fonda Zoranom Vukčevićem obišao još nekoliko uspješnih poljoprivrednih gazdinstava u Beranama, kao što su „Agro-Lužac“, farma svinja u selu Zagorje i Uprava za šume područna jedinica Berane.

„Direktor razvojnog fonda prepoznaje dobre preduzetnike i dobre ideje, odnosno solventna preduzeća, te sam siguran da će svima njima koji ispunjavaju njihove uslove obezbijediti dobru kreditnu podršku“, obećao je ministar poljoprivrede.

Njegov domaćin, predsjednik opštine Dragoslav Šćekić je iskazao zadovoljstvo zbog radne posjete Beranama ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja i direktora IRF-a i naglasio da opština Berane predstavlja veliki resurs i prostor za razvoj poljoprivrede.

„Danas smo imali prilike da razgovaramo sa poljoprivrednim prozvođačima sa područja naše opštine i mogli smo čuti njihove probleme i zahtjeve. Siguran sam da ćemo kvalitetnom saradnjom resornog ministarstva, lokalne uprave i nadležnih institucija riješiti dosta njihovih problema i podstaći novi razvoj“, rekao je Šćekić.

Ministar je radnu posjetu Beranama iskoristio sa satanak sa poljoprivrednim proizvoiđačima sa područja ove opštine koji je trajao tri sata.

Predstavljeni su programi i podsticajne mjere Ministrstva za koje poljoprivrednici mogu aplicirati, a koje u znatnoj mjeri mogu doprinijeti boljem položaju poljoprivrednih proizvođača.

Kako su iz Ministarstva kazali, na Javne pozive za podsticajne mjere za razvoj sopstvenog biznisa zabilježen je znatan rast u broju predatih aplikacija od strane proizvođača iz Berana.

„Saslušali smo njihove predloge kako bi u narednom priodu trebali da kreiramo i razvijamo politiku u dijelu razvoja poljoprivrede i pružanjem podrške određenim projektima koji treba da se realizuju u partnerkoj saradnji lokalne samouprave, Vlade i resprnog ministarstva. To su bili korisni i dobronamjeni razgovori, to je bio dijalog koji obećava i obavezuje“, kazao je Simović.