Marković: Opredjeljenje Crne Gore za put ka EU jače nego ikad

"Želimo da snažno idemo tim kolosijekom skoncentrišući se na reforme i na usvajanje evropskih vrijednosti kako bismo u Evropsku uniju ušli sa svim svojim potencijalima", rekao je Marković

4 komentar(a)
Duško Marković, Federika Mogerini, Foto: Europa.eu
24.05.2017. 17:50h

Opredjeljenje Crne Gore za put ka Evropskoj uniji jače je nego ikad i naša zemlja sada nastavlja proces evropskih integracija u drugačijem, jačem kapacitetu kao članica NATO-a, rekao je premijer Duško Marković tokom razgovora sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom Evropske unije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Kako je saopšteno iz Vlade, Mogerini je kazala da je članstvo Crne Gore u NATO "jako dobra vijest".

"Crna Gora je primjer uspješnog pristupa. Za mene je važno da i dalje snazno napredujete" rekla je Mogerini.

Marković je, kako se navodi, podsjetio visoku predstavnicu na očekivanje Crne Gore da će pristupne pregovore završiti za najviše pet godina.

"Nemamo skrivenu agendu i želimo da snažno idemo tim kolosijekom skoncentrišući se na reforme i na usvajanje evropskih vrijednosti kako bismo u Evropsku uniju ušli sa svim svojim potencijalima", rekao je Marković.

Mogerini je, kako se navodi u saopštenju, govoreći o sastanku sa predsjednicima vlada šest država Zapadnog Balkana, rekla da želi da premijerima prenese da cio region ima evropsku perspektivu, ali da svi moraju raditi zajedno na prevazilaženju sadašnjih turbulencija.

"Cilj mi je da vidim da li je to zajednička agenda i da pokušamo da pošaljemo zajedničku pozitivnu poruku", rekla je Mogerini.

Marković je u razgovoru sa Mogerini istakao potrebu da region Zapadnog Balkana svoje probleme pokuša da riješi sam bez posebne potrebe za medijacijom Evropske komisije.

"Veoma je važno da radeći na evropskoj agendi jačamo i odnose unutar regiona. Potrebno je da radimo zajedno, ruku pod ruku kako bismo savladavali izazove", rekao je Marković na sastanku sa Mogerini.