Uznemirujući snimak prebijanja u ruskom zatvoru

Ruske vlasti najavile su inspekciju zatvora širom zemlje, ali već je sada jasno da premlaćivanje Jevgenija nije bio izolovan slučaj. Pa čak ni u zatvoru u Jaroslavlju

308 pregleda20 komentar(a)
Rusija zatvor, Foto: Printscreen
31.07.2018. 06:20h

Ruska javnost ostala je zapanjena kada je portal "Novaja Gazeta" objavio video iz jednog ruskog zatvora na kojem se vidi kako desetorica zatvorskih čuvara muče zatvorenika.

Incident se dogodio u zatvoru "Broj 1" u ruskom gradu Jaroslavlju, 270 kilometara od Moskve.

Na snimku se vidi kako su čuvari zatvorenika Jevgenija Makarova legli na sto i udarali ga po stopalima. Prvo šakama, zatim pendrecima.

Već na prvo gledanje snimka jasno je da ovo nije bio spontani napad. Reakcija čuvara je bila itekako planirana, a cilj je bio samo jedan - nanijeti zatvoreniku maksimalni bol. Na Makarovu su se "ređali" jedan po jedan, a između batinanja čuvari su odmarali, prenosi Jutarnji.hr.

Napad se dogodio prije godinu dana, Makarov je sve prijavio, ali se prijava negdje zagubila.

Međutim, potpuno neočekivano, advokatica Irina Birjukova je nabavila snimak premlaćivanja i predala ga medijima.

Reakcija javnosti je bila žestoka, a Birjukova je dobila toliko prijetnji smrću da je na kraju morala da pobjegne iz Rusije.

"Vidjela sam video. Isključila sam zvuk, ali nisam mogla da gledam do kraja", rekla je Jevgenijeva majka Tatjana Makarova u razgovoru za BBC.

Dodala je da nije oka sklopila od trenutka kada je vidjela snimak.

"Ne prestajem da plačem. I kada počnem da spavam, pred očima mi se pojavljuju lica stražara. Ovo je bolno za mene", kazala je ona.

Dan nakon što je video objavljen pritvoreno je šest zatvorskih čuvara. Ostali su suspendovani.

Najeksponiraniji stražar u cijelom skandalu bio je 24-godišnji Maksim Jablokov. Na prvom saslušanju priznao je krivicu i pristao da svjedoči protiv kolega. Tu se klupko počelo odmotavati i sledeći koji je sve priznao je bio Sergej Efremov, stražar kojeg su zatvorenici znali pod nadimkom "SS".

Tatjana Makarova nije imala snage da se pojavi na sudu, a tamo nije bilo ni advokatice njenog sina koja je morala da pobjegne iz države. Sa druge strane, Jevgenija su premjestili u drugi zatvor.

"Nažalost, tamo se situacija nije promijenila. Jevgenij je glavna meta napada zatvorskih stražara", rekla je Birjukova.

Ruske vlasti najavile su inspekciju zatvora širom zemlje, ali već je sada jasno da premlaćivanje Jevgenija nije bio izolovan slučaj. Pa čak ni u zatvoru u Jaroslavlju.

"Tukli su me svakodnevno. "Zakucali" bi te na sto ili patos pa bi te tukli nogama, rukama i pendrecima", rekao je Ivan Nepomnjaški koji je u zatvoru završio zbog učestvovanja u protestima protiv Putina 2012. godine.

"Sjećam se dobro štoa se dogodilo u aprilu 2017. godine. Stražari su se poređali na dvije strane, a ja sam morao da prođem kroz špalir. Ne moram vam govoriti šta su mi radili dok sam pokušao da prođem kroz koridor. Htjeli su da trčim, ali ja sam odbio. Nakon trećeg puta su me odveli u sobu. Bilo ih je tamo 20-ak...", rekao je Ivan naglasivši da su ovakvi postupci bili "dnevna rutina".

Lokalni tužilac Sergej Barbukin i dalje tvrdi da je ovo izolovan slučaj. Na pitanje zašto nije reagovao kada je Makarov prošle godine prijavio incident, Barbukin je kazao da je vidio samo jedan snimak, te da to nije ovaj koji je objavljen u javnosti.

"Pokazali su mi video na kojem se vidi kako Jevgenij odbija da izađe iz ćelije i pritom je agresivan. Poslije toga nije me zanimalo šta se dogodilo sljedeće", rekao je Barbukin priznavši da je ostao šokiran nakon što je vidio nastavak priče.

Jevgenijeva advokatica je rekla da je vidjela svog klijenta pet dana nakon premlaćivanja.

"Jedva je hodao".

Poslije je otkrila i koji je bio povod napada.

"Jevgenij je vidio da je pismo njegove majke završilo na podu. Stražar je prošao i pismom obrisao noge. Očekivano, Jevgenij je rekao nekoliko ružnih riječi stražaru, a ovaj je samo uzvratio - "platićeš za ovo"".

Stražar je na kraju ispunio obećanje...