STAV

Smrtna presuda Vrbnici!!!

387 pregleda1 komentar(a)
Vrbnica
23.05.2017. 08:36h

Osjećam ogorčenje, nezadovoljstvo i nemoć prvi put u životu. Može li se spasiti Vrbnica? Mogu li odbornoci u Opštini Plužine promijeniti svoju odluku i smoći snage da, bez obzira na partijsku pripadnost, kažu NE halapljivoj tajkunskoj pohari prirodnog resursa, da kažu NE razaranju ljepote i uništenju jedne rijeke, da kažu NE Vrbnica u derivacione cjevovode!

Već pola vijeka se bezumno obezvređuje prirodno bogatstvo Pive i proglašava za napredak i valorizaciju teritorije, a ne donosi nikakav napredak i značaj u kvalitetu života mještana. Da li vidimo razmjeru katastofe? Dovoljno je proći Pivskim selima i vidjeti prag suštinskog nestajanja sela, a i nova zlodjela nad prirodnim resursima, kao ovo na Vrbnici, uništenje života jedne rijeke. Varvarsko razaranje i rasprodaja teritorije je nepopravljiv zločin nad prirodom, a priroda zna da kazni, pa mi ne bi trebali da nanosimo štetu sadašnjim i budućim generacijama.

Na posljednjoj sjednici SO Plužine odbornicu su usvojili prijedlog Odluke za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Vrbnici i prijedlog da Vrbnicu „zarobe” i stave je u derivacioni cjevovod. Pitam se ko ima i da li ima pravo da uništi, zarobi jednu rijeku? Da zlo bude veće, od uništene rijeke, profit imaju jedino domaći (ne iz Pive) i bjelosvjetski tajkuni, dok mi, obični građani, postajemo robovi, uništavamo budućnost naše djece, unuka i praunuka...

Izuzetan šarm ovoga vodopada na Vrbnici i njegova ljepota, kao i krajevi okolo, Stabna, Orah Prisojni, Orah Osojni, Jasen, Zukva, Ravno, su krajevi bogom dani za seoski turizam i proizvodnju hrane vrhuskog kvaliteta. To je bogatstvo na koje bi pozavidjela i mnogo bogatija društva.

Za „odbranu” Vrbnice i vodopada podižem svoj glas. Podižem glas, prije nego je zarobe i stave u cjevovode, ali za to je potrebna mnogo veća aktivnost mještana i traženje i ostvarenje Ustavom garantovanog, ali neostvarenog prava građanina (mještanina) da direktno odlučuje da li će Vrbnica biti „zarobljena”. Siguran sam da stav i mišljenje dijelim sa mnogima od vas, te da bespomoćnost i nezadovoljstvo ne prihvatate kao sudbinu.

Organizujmo se za spas naše Vrbnice, njenih vodopada i života u dolini rijeke, borimo se za spas našeg bogatstva i budućnosti naših potomaka.

Molim sve Pivljane, ma gdje oni živjeli, da nam se pridruže i da 30.05.2017. god u 11 časova u Domu kulture u Plužinama daju svoje mišljenje i primjedbe, a vjerujem i kažu NE pohari Pive.

Autor je predsjednik OO SDP Plužine