"Plantaže" počele proizvodnju maslinovog ulja: Cilj - 20 hiljada stabala

Ono će biti pikantnije, biće malo gorče, ali će biti zato znatno cjenjenije i bolje”

704 pregleda2 komentar(a)
masline, Plantaže, Foto: Screenshot (YouTube)
20.05.2017. 17:33h

Kompanija 13. jul - Plantaže počela je proizvodnju maslinovog ulja. Prva tura od oko dvije hiljade flaša maslinovog ulja već narednih dana naći će se u prodaji. Inače, na Ćemovskom polju narednih godina nići će čak 20 hiljada stabala maslina a u Plantažama tvrde da nema prepreka za razvoj maslinarstva u Podgorici.

"Mi smo se odlučili za italijanske sorte Lećino, zato što je otporna na ove stvari što sam rekao, za drugu jednu italijansku sortu Maurino, koja je oprašivač, za Istarsku bjelicu, poznatu sortu u regionu i za našu autohtonu Žuticu. Sve te sorte kada se uberu i kupažiraju proizvodi se jedno vrhunsko ulje", kazao je Dušan Kankaraš iz Plantaža.

Od deset hiljada kilograma maslina, proizveli su hiljadu i 200 litara ekstra djevičanskog ulja. Ulje su proizveli u jednoj uljari u Baru, a za desetak dana trebalo bi da počne prodaja.

"Stigla je etiketa, stigla je boca od pola litra, tako da bi ulje trebalo brzih dana da se pojavi u prometu", dodaje Kankaraš, "Ono će biti pikantnije, biće malo gorče, ali će biti zato znatno cjenjenije i bolje. To je jedna navika, mi moramo da se navikavamo, jer upravo takva ulja traže i Evropa i svi sajmovi izložbeni, kada se traži ulje, upravo se traži ta pikantnost."

Kankaraš kaže da su od početka vjerovali u razvoj maslinarstva u Podgorici.

"Bilo je dosta skeptika, sjeverni vjetrovi, niske temperature, to će vam sve uništiti... Najbolji pokazatelj je ova godina, kada su temperature na površini zemlje bile i minus deset, sva ova maslina koju smo mi odabrali ostala je, bez ikakvih problema REZ Mislim da će ova nova kultura, da će ljudi da vide da i od nje može da se živi i da bude dio nekog biznisa", kaže Kankaraš.

Do kraja godine Plantaže bi trebalo da kupe uljaru, čime bi zatvorili krug proizvodnje. Uskoro će zasaditi još hiljadu ipo sadnica iz Italije, a za dvije godine planiraju da imaju ukupno 20 hiljada stabala.