Psihijatri ne daju lijek zavisnicima

Lijek se od 8. maja pacijentima daje u zdravstvenim ustanovama, dok je ranije izdavan na recept u apotekama

131 pregleda2 komentar(a)
Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman, Foto: Shutterstock
16.05.2017. 05:45h

Pojedini psihijatri ne žele da poštuju instrukcije Ministarstva zdravlja da zavisnicima od heroina prepisuju lijek “buprenorfin”, koji služi za odvikavanje. To je juče “Vijestima” potvrdio direktor NVO 4 Life Saša Mijović, dodavši da pacijenti ispaštaju i da su opravdano nezadovoljni, jer ne postoji organizacija, ni koordinacija između zdravstvenih institucija.

Zbog ogromne potrošnje “buprenorfina”, taj lijek se od 8. maja pacijentima daje u zdravstvenim ustanovama, pod nadzorom zdravstvenih radnika. Ranije su pacijenti lijek dobijali na recept, u državnim apotekama. Pošto nijesu postojali protokoli o izdavanju, nije bilo najjasnije ko ima pravo na “buprenorfin”, koju dozu i pod kojim uslovima.

Mijović je juče rekao da mnogi zavisnici, pogotovo zaposleni, imaju probleme jer svakodnevno moraju da idu do doma zdravlja ili Kliničkog centra da dobiju terapiju.

Direktor NVO 4 Life je rekao da u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) od prošle sedmice nema “buprenorfina” i da, prema njegovim saznanjima, nije stigao ni juče ujutru.

Prema informacijama sa sajta Uprave za javne nabavke, Montefarm je prošle sedmice potpisao sa dobavljačem ugovor o nabavci “buprenorfina”. Država je, za 2.660 kutija ovog lijeka, izdvojila 24.977 eura.

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Alma Hajdarpašić Drešević prošle sedmice je saopštila da je od 1. januara do 24. aprila u apotekama izdato 13.874 kutija “buprenorfina”, što je, u odnosu na isti period prošle godine povećanje od skoro 400 odsto.

Broj izdatih kutija, rekla je Drešević, povećavao se iz mjeseca u mjesec, pa su u januaru izdate 3.322 kutije, a u martu 4.074.

Rastao je i broj korisnika, jer je u 2015. bilo 208 pacijenata koji koriste tu terapiju, a već naredne godine 759.

U posljednjih pola godine bile su česte nestašice “buprenorfina”, a dio pacijenata žalio se da pojedini dobijaju veće doze na recept u apotekama, prodaju ih, a potom kupuju heroin za taj novac.

Iz Ministarstva su nedavno poručili da su zdravstvene ustanove dužne su da vode urednu evidenciji o količini izdatog ili datog lijeka za svakog korisnika i nedeljno podatke dostavljaju tom resoru, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu.