Stranka Angele Merkel pobijedila u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Šulc priznao "žestok poraz"

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji živi 17,9 miliona ljudi, gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Njemačke, a u njoj se nalaze industrijske oblasti oko Kelna i Diseldorfa i Rurska oblast, koja spada medju najgušće naseljene regione Evrope

0 komentar(a)
Sjeverna Rajna Vestfalija, izbori, Foto: Reuters
14.05.2017. 18:33h

Konzervativna stranka Njemačke kancelarke Angele Merkel pobijedila je danas na regionalnim izborima u najnaseljenijoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji predstavljaju ključni test za Merkelovu pred parlamentarne izbore u septembru u Njemačkoj, rezultati su izlaznih anketa sprovedenih poslije zatvaranja birališta.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) osvojila je 34,5 odsto glasova dok je Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca dobila 30,5 odsto glasova, što je najgori rezultat za socijademokrate koji su od 1966. godine na vlasti na tom području s jednim prekidom od pet godina.

Lider SPD Martin Šulc izjavio je danas da je njegova stranka doživjela "žestok poraz" na regionalnim izborima Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

"Danas je težak dan za socijaldemokrate, kao i za mene lično", rekao je Šulc pristalicama u Berlinu i dodao da je njegova partija doživjela "žestok" izborni poraz.

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta pozvao je stranku da se sada koncentriše na predstojeće parlamentarne izbore koji će se održati 24. septembra.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji živi 17,9 miliona ljudi, gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Njemačke, a u njoj se nalaze industrijske oblasti oko Kelna i Diseldorfa i Rurska oblast, koja spada medju najgušće naseljene regione Evrope.

Pred ove izbore bio je veliki pritisak je na Socijaldemokratskoj partiji, koju vodi Martin Šulc, jer je ta partija bila vladajuća u toj državi od 1966. godine s jednim prekidom od pet godina.

Pobjeda CDU mogla bi da Angeli Merkel da novi zamah u nastojanju da osvoji četvrti mandat na čelu vlade i da zada veliki udarac socijaldemokratama, dok bi poraz CDU pružio malo olakšanja njenom protivkandidatu lijevog centra.

Očekuje se da će na današnjim izborima dobre rezultate zabilježiti Stranka slobodnih demokrata, a ulasku u 13. pokrajinski parlament nada se i nacionalistička Alternativa za Njemačku.