Zvanično prekinuta i privatna potraga za malezijskim avionom

I dalje se vode žustre rasprave oko toga šta se desilo s avionom, a porodice onih koji su bili na tom letu žele da se potraga nastavi

110 pregleda0 komentar(a)
malezijski avion, potraga, Foto: Reuters
29.05.2018. 07:39h

Privatno finansirana potraga za misteriozno nestalim avionom Malezijske aviokompanije "Malejža erlajns" na letu MH370 zvanično je danas završena. Avion je nestao 8. marta 2014. dok je letio iz Kuala Lumpura za Peking, na njemu je bilo 239 putnika i članova posade. Kompanija Ocean Infinity sa sjedištem u SAD koristila je mini podmornice da sprovede devedesetdnevni pregled velike površine u južnom Indijskom okeanu, prenosi BBC. Međutim, ništa nije nađeno i malezijska vlada je saopštila da će potraga danas biti završena i da nema planove da počne neku novu potragu. I dalje se vode žustre rasprave oko toga šta se desilo s avionom, a porodice onih koji su bili na tom letu žele da se potraga nastavi.

Na letu je bilo 153 državljana Kine i 38 Malezijaca, dok su ostli putnici bili iz SAD, Kanade, Indonezije, Australije, Indije, Francuske, Novog Zelanda, Ukrajine, Rusije, Tajvana i Holandije. Članovi dvanestočlane posade su svi bili Malezijci.

Potraga za nestalim avionom predstavljala je jednu od najvećih potraga na površini i pod vodom u istoriji avijacije i obuhvatila je više od 120.000 kvadratnih kilometra Indijskog okeana, prenosi BBC.

Djelovi aviona pronađeni su čak kod Madagaskara, ali ne i glavni dio trupa.

Istražitelji imaju vrlo malo informacija o posljednjim satima leta tog aviona. Stručnjaci i daljle ne mogu da dođu do konačnog zaključka o tome da li je avion na letu MH370 ostao pod komandom pilota ili se srušio nekontrolisano u more.

I dalje je nepoznato zašto je pilot skrenuo avion sa planiranog puta letjenja u udaljeni dio okeana, pošto je većina opreme za komunikacije na letjelici bila isklučena.

Ranije ovog mjeseca australijski istražitelji su odbacili pretpostavku da je pilot namjerno srušio avion.