Poslanici CDU: Crna Gora je ispunila sve zadatke iz NATO agende

"Crnogorsko članstvo u NATO šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha”, kazali su poslanici, ističući veliki značaj crnogorskog članstva za stabilnost Balkana, Mediterana i Evrope uopšte

2 komentar(a)
Poslanici CDU, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
08.05.2017. 16:19h

Crna Gora je ispunila sve zadatke iz NATO agende i spremna je da postane punopravna članica, ocijenili su poslanici Hrišćansko-demokratske unije (CDU), navodeći da članstvo u Alijansu šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, razgovarao je danas sa poslanicima CDU iz Pokrajinskog parlamenta Saksonije-Anhalta i predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je rekao da je zadovoljan zbog posjete poslanika.

On je istakao da se Njemačka u procesu evroatlantskih integracija izdvojila kao jedan od najvažnijih partnera Crne Gore, pružajući snažnu podršku reformama sistema odbrane, kako kroz pomoć u školovanju i bilateralne aktivnosti, tako i kroz brojne donacije.

Bošković je kazao da zajednički angažman dvije vojske, najprije u ISAF misiji, a potom i u misiji Resolute Support, svjedoče o visokom stepenu povjerenja između dvije države.

“Poslanici su istakli da su tokom svog boravka u Crnoj Gori imali priliku da se uvjere u ostvarene rezultate i naglasili da je očigledno da je Crna Gora ispunila sve zadatke iz NATO agende, te da je spremna da postane punopravna članica Alijanse. Crnogorsko članstvo u NATO šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha”, kazali su poslanici, ističući veliki značaj crnogorskog članstva za stabilnost Balkana, Mediterana i Evrope uopšte.

Bošković je kazao da je crnogorski odbrambeni sektor tokom evroatlantskih integracija predano radio na reformama radi unaprjeđenja sistema odbrane i postizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti sa NATO.

On je naglasio da zaposleni u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore intenzivno rade, kako bi po učlanjenju u punom kapacitetu stali rame uz rame sa saveznicima i odgovorili na zadatke i obaveze koji su pred njima.

“On je upoznao prisutne da je 26 od 28 članica NATO ratifikovalo Protokol i deponovalo instrument ratifikacije u State Department, da se do kraja nedjelje očekuje ratifikacija Španije, a do 1. juna završetak predviđenih procedura u Holandiji”, kaže se u saopštenju.

Poslanici CDU su rekli da su zadovoljni zbog odlične saradnje dvije države u oblasti odbrane, kao i zbog prilike da se sastanu sa Boškovićem, uz uvjerenje da će članstvo u NATO stvoriti nove mogućnosti za saradnju Crne Gore i Njemačke.

“Ministar Bošković je zahvalio prisutnima na posjeti, dodavši da se nada da će imati priliku da ponovo posjete Crnu Goru kada bude imala status punopravne članice Alijanse”, navode iz Ministarstva.