Rano glasanje u Južnoj Koreji: Ko će zamijeniti Park Geun-hje na mjestu predsjednika?

Predizborne ankete pokazale su da je liberalni kandidat Mun Džae-in u vođstvu u odnosu na svoja dva glavna protivnika - jednog centristu i jednog konzervativca

0 komentar(a)
Južna Koreja, izbori, glasanje, Foto: Reuters
04.05.2017. 09:25h

Južnokorejci su jutros rano počeli glasanje na izborima za novog predsjednika, koji će zamijeniti zbačenu predsjednicu Park Geun-hje.

Rano glasanje se, uoči izbora koji su zakazani za idući utorak, održava danas i sjutra na oko 3.510 birališta širom zemlje, saopštila je Nacionalna izborna komisija, prenosi AP.

Na vebsajtu Komisije prikazano je da je oko četiri miliona ljudi, od ukupno 42.479.710 građana s pravom glasa, glasalo do podneva po lokalnom vremenu.

To su prvi predsjednički izbori sa mogućnošću ranog glasanja u Južnoj Koreji, koja je već organizovala takvo glasanje na parlamentarnim i lokalnim izborima proteklih godina, navodi se u saopštenju.

Predizborne ankete pokazale su da je liberalni kandidat Mun Džae-in u vođstvu u odnosu na svoja dva glavna protivnika - jednog centristu i jednog konzervativca.

Pobjednik će položiti zakletvu kao novi predsjednik odmah nakon proglašenja rezultata izbora, umjesto dosadašnjeg dvomjesečnog prelaznog perioda.

Opoziv bivše predsjednice Park i njeno svrgavanje izmijenili su izborni kalendar Južne Koreje, pa će novi predsjednik imati pun petogodišnji mandat. Park se trenutno nalazi u zatvoru u blizini Seula čekajući početak suđenja na osnovu optužbi da je iznuđivala novac od kompanija, uzimala mito od nekih preduzeća i činila druge prestupe, sve u saradnji s dugogodišnjom savjetnicom.