Šćepanovićev svijet ljepote u Herceg Novom

"Šćepanović pripada onim savremenim kiparima koji skulpturi vraćaju izvornu vrijednost, kada se osjećaj i misli umjetnika izražene u prirodnom materijalu spajaju u cjelinu jedinstvene umjetničke forme”

211 pregleda0 komentar(a)
Miodrag Šćepanović rad (novina)
04.05.2017. 09:06h

Izložba vajara Miodraga Šćepanovića biće otvorena u večeras u 20.30 časova sati u galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom.

“Šćepanović vidi i doživljava prirodu u onom emersonovskom smislu kao ' svijet ljepote'. U elementarnim oblicima prirode nalazi nadahnuće za svoja djela. Prisnost s prirodom njegovog rodnog kraja bitno je uticala na umjetnikov senzibilitet. Kamen za skulpture Šćepanović nalazi u ambijentu u kojem je odrastao i u kojem i danas stvara. U koritu rijeke Svinjače u blizini Kolašina umjetnik traži, nalazi i bira onaj kamen koji mu oblikom i bojom odgovara za otjelotvorenje, za odjelotvorenje njegove kiparske zamisli”, napisao je slikar Dimitrije Popović povodom Šćepanovićeve izlozbe u muzeju “Mimara” u Zagrebu.

Popović je ocijenio da “u današnjoj pluralističkoj likovnoj sceni gdje se pod pojmom skulpture podrazumijeva široki dijapazon izražavanja, od ready-madesa, preko minimal arta, hiperrealizma do body arta u kojem se ljudsko tijelo zna tretirati kao 'živa skulptura', Miodrag Šćepanović pripada onim savremenim kiparima koji skulpturi vraćaju izvornu vrijednost, kada se osjećaj i misli umjetnika izražene u prirodnom materijalu spajaju u cjelinu jedinstvene umjetničke forme”.

Šćepanović je vajarstvo završio na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miše Popovića 1983. godine. Član je ULUCG od 1990. godine i “Jesenjeg salona“ u Parizu od 2008 godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada među kojima: Prva nagrada “Pol Belmondo” za skulpturu na jesenjem salonu u Parizu 2006 godine, nagrada “Mišel Dimon” za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika u Parizu 2012. godine kao i bronzana medalja na Salonu francuskih umjetnika Grand pale u Parizu 2014. godine.