Bler se vraća u politiku: Spreman sam da isprljam ruke

Bler je dao opširan intervju za Mirror koji je odmah izazvao brojne reakcije britanske javnosti

17 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Reuters
01.05.2017. 09:05h

Bivši britanski premijer Toni Bler napravio je pompeznu najavu o tome da će u izbornoj kampanji "isprljati ruke".

Bler je dao opširan intervju za Mirror koji je odmah izazvao brojne reakcije britanske javnosti.

U intervjuu on govori da je jako zabrinet po pitanju izlaska Britanije iz Evropske unije.

"Ova stvar oko Bregzita mi je dala direktnu motivaciju da se više uključim u politiku. Moraju se isprljati ruke i ja ću to uraditi", kazao je Bler.

Bivši lider laburista objašnjava da ne želi da bude poslanik, ali neki njegovi riječi tumače kao najavu osnivanja nove partija.

"Nije politička borba u prvim redovima ono što me interesuje, nisam zainteresovan za parlament. Nisam siguran da bih mogao da nešto pretovorim u politički pokret, ali mislim da imam paket ideja koje bi ljudi podržali".

Bler tvrdi da osnivanje pokreta protiv Bregzita ne bi bilo protivljenje volji naroda koji je glasao za napuštenje evropskog bloka na prošlogodišnjem referendumu.

"To nema veze sa protivljenjem volji naroda. Radi se o tome da volja naroda može da se promijeni kada budu videli konačni sporazum (o Bregzitu)", tvrdi Bler.

Bler je svjestan da ga ne bi dočekali širom otvorenih ruku.

"Znam da će da se istog trena kada proturim glavu kroz vrata, na mene prosuti kofa votsita (britanski flips), ali ja sam baš strastven po ovom pitanju. Desničari se boje da se moja politika vrati u Laburističku partiju jer znaju da to znači njihov poraz, a ljevica je nažalost uvijek napadala svoje", zaključuje Bler.