Novska lista: Podići spomenik Mirku Komnenoviću

Najavlju da će i drugim poznatim i zaslužnim Novljanima podići adekvatna obilježja

276 pregleda3 komentar(a)
Mirko Komnenović, spomenik, Foto: Novska lista
27.04.2017. 14:07h

Novska lista se zalaže za podizanje spomenika znamenitom Novljaninu Mirku Komnenoviću.

“Jedan od najznačajnijih ljudi u bogatoj istoriji Herceg Novog, čovjek čije ime se vezuje za početak privrednog razvoja s početka 20. vijeka, veliki nacionalni radnik, jeste Mirko Komnenović. Herceg Novom je zavještao svoju kuću i imanje, danas Zavičajni muzej. Grad mu se nije odužio za svo višedecenijsko pregalaštvo i veliku ljubav koju je ulagao za svoj grad”, tvrde iz Novske liste.

Ističu da je bio "snažan zamajac povezivanja grada sa selom, ekonomskog jačanja i sela i grada, inicijator brojnih projekata za privredno unapređenje Herceg Novog".

“Mirko Komnenović je rođen na Toploj 1870. godine, u kapetanskoj porodici. Učio je pomorsku školu u Srbini, u Srpskoj zakladnoj pomorskoj školi, koja je imala izvanredne profesore, poput Mata Mrše i Sima Matavulja. Školovanje je nastavio u Trstu, potom je u Mariboru završio trgovačku školu, a Školu modernih jezika, licej u Švajcarskoj. Govorio je talijanski, njemački i francuski. Njegove aktivnosti za unapređenje ekonomskog statusa Herceg Novog započele su već po njegovom povratku iz Švajcarske. Imao je snažnu želju da svom gradu pretoči sve one savremene ideje modernog zapada, ideje sa kojima se sretao u Švajcarskoj i Trstu, gdje je živio kod svog ujaka kapetana Đorđa Ivankovića. Ideje su naprosto bujale u Komnenoviću, a Herceg Novi, koji je kao vojnički, austrougarski grad, pratkično bio sa potpuno zamrlom privredom gašenjem pomorske grane, ostao grad na margini velike carevine. Komenenović je prvo bio pokretač bankarskih zahvata osnivanjem Srpske kreditne zadruge, a koja je kretiranjem pomagala razvoj male privrede u opštini, posebno seljanima za nabavku mašina i sredstva za poljoprivredu. To su bili prvi koraci na poboljšanju ekonomije grada. Radio je na podizanju nacionalne svijesti. Austrougarske vlasti su ga uhapsile i stavile u logor mamula sa drugim bokeljskim prvacima. Nakon bijega se prebacio u Niš pa na ruski front, gdje je, po nekim podacima, zaslužan za prelazak više od 20.000 zarobljenika Slovena iz austrougarske vojske na stranu Rusije. Po povratku iz rata nastavio je svoje predratne aktivnosti za privredni prosperitet grada. Uvijek je bio na strani pravde. Akcionarsko društvo, čiji je bio osnivač, sagradilo je hotel «Boka», 1916. biser Južnoga Jadrana, osnov pravog turizma u Herceg Novom. Opštinski načelnik je postao 1930. godine. Tada je izgrađena željeznička stanica i dograđena škola u Srbini. Turizam je postao važna privredna grana, kako u ljetnjem tako i zimskom periodu, naročito zbog hotela «Boka». Kasnije je bio ministar zdravlja i socijalnog staranja u kraljevskoj vladi, ali je dao ostavku zbog neslaganja sa kursom Milana Stojadinovića. Umro je marta 1941. godine, pred sam početak Drugog svjetskog rata, ostavivši za sobom udovicu, suprugu Olgu, koja je istrajala u njegovoj posljednjoj želji. U periodu između do Prvog i između dva svjetska rata nije bilo ni jedne značajne privredne aktivnosti a da u njoj nije učestvovao Mirko Komnenović, ako nije bio i inicijator i pokretač", navode iz Novske liste.

“Zbog svih zasluga za privredni napredak, za svu nesebičnu ljubav koju je pružao našem gradu, Novska lista želi da Mirku Komnenoviću bude postavljenm spomenik”, poručuju iz Novske liste i predstavljaju model profesora Dragana Dimitrijevića, akademskog vajara iz Beograda, koji je uradio skulpturu Mirka Komnenovića. Najavlju da će i drugim poznatim i zaslužnim Novljanima podići adekvatna obilježja.