Vučinić: Država je od strane onih koji drže vlast pretvorena u najobičnijeg poreznika i batinu

„Protestujemo zbog teške socio-ekonomske situacije većine građana, jer je ne mali broj u dubokom siromaštvu, zbog izrazito teškog položaja radnika i svakodnevnog umanjenja radničkih prava, zbog robovske eksploatacije, zbog toga što radnik nema više nikakve socijalne sigurnosti“, kazao je Vučinić

75 pregleda26 komentar(a)
Radnička partija, Foto: Svetlana Mandić
27.04.2017. 11:58h

Radnička partija (RP) će i ove godine, kao i prošle, 1.maja tačno u podne organizovati protest na Trgu "Slobode" u Nikšiću.

Predsjednik RP, Janko Vučinić, kazao je da su za njih toga dana samo dva razloga za slavlje – Praznik rada i dvije godine od osnivanja Radničke partije, dok je mnogo više razloga zbog čega najavljanjeno okupljanje neće imati praznični već protestni karakter.

„Protestujemo zbog teške socio-ekonomske situacije većine građana, jer je ne mali broj u dubokom siromaštvu, zbog izrazito teškog položaja radnika i svakodnevnog umanjenja radničkih prava, zbog robovske eksploatacije, zbog toga što radnik nema više nikakve socijalne sigurnosti“, kazao je Vučinić.

Protestuju, istakao je on, i što radnik ne može da od svoga rada obezbijedi osnovne životne potrebe, što je u zemlji velika nezaposlenost i sve veći broj mladih odlazi u inostranstvo, zbog prezaduženosti, katastrofalne ekonomske politike, propalih privatizacija.

„Građani nemaju nikakvu zaštitu od države od koje očekuju pomoć. Ta pomoć je izostala jer je država od strane onih koji drže vlast pretvorena u najobičnijeg poreznika i batinu, i tako se obračunava sa radnicima i građanima. Sve je ovo uobičajeno stanje koje traje od kada je ovo društvo ušlo u tranziciju i od kada državom upravljaju pogrešni ljudi koji su zbog svoje koristi napravili nemjerljivu štetu državi i narodu“, poručio je lider RP-a i kazao da je govornica spremna za "sve one koji žele da iznesu ono što ih tišti“.

A postoje, kako je kazao, i konkretni razlozi za protest – lokalni izbori u Nikšiću nakon kojih je uveden jednopartizam, glasanje Skupštine za ulazak Crne Gore u Nato, ukidanje stečenih naknada za majke sa troje i više djece, neslobodni i nedemokratski izbori.

Željka Savković, potpredsjednica Radničke partije, kazala je da protesti majki u Podgoric nijesu bili politički, da isti nijesu prekinuti i da se majke već tri dana spontano okupljaju, kao i da će protesti trajati sve dok im ne bude vraćeno ono što im je, kako je istakla, na neustavan način uzeto.

„Brutalno je prevareno 22 hiljade porodica, zato pozivam sve majke da 1. maja zajedno sa nama protestuju“, poručila je Savković.

Vladan Šćepanović je pozvao sve građane da toga dana umjesto da idu na roštilj i da se „prave da je sve u redu, a kod kuće ih čekaju prazni frižideri“, dođu na protest.