Savić odlučuje dolazi li Marović u Spuž

Osuđeni za višemilionske malverzacije već je trebao otpočeti izdržavanje zatvorske kazne, jer je kotorski Osnovni sud sredinom mjeseca odbio njegovu molbu za odlaganje odlaska u spuški zatvor

87 pregleda32 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
24.04.2017. 14:29h

Najkasnije do srijede, 26. aprila, predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić odlučiće da li će osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovća poslati iza spuških rešetaka.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović za "Vijesti" je kazala da su tom sudu dostavljeni spisi predmeta iz Kotora i da je zakonski rok od tri dana, po kojem treba da se odluči o žalbi koja je podnijeta.

Osuđeni za višemilionske malverzacije već je trebao otpočeti izdržavanje zatvorske kazne, jer je kotorski Osnovni sud sredinom mjeseca odbio njegovu molbu za odlaganje odlaska u spuški zatvor.

U rješenju predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića piše da Marović nije toliko bolestan da ne može izdržavati zatvorsku kaznu.

Vučković je takvu odluku donio nakon što je sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Podgorici dostavio mišljenje da je opisane bolesti i posljedične zdravstvene tegobe Marovića moguće medicinski zbrinjavati i u spuškom zatvoru.

Na to rješenje žalio se branilac Budvanina, advokat Zdravko Begović.

Nekadašnji visoki funkcioner DPS-a hospitalizovan je 7. aprila na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu.

U toj klinici smješten je samo par dana nakon što je iz beogradske klinike Sveti Sava otpušten relativno dobrog zdravstvenog stanja.

Dobro obaviješteni izvori “Vijesti” tvrde da Marović navodnim liječenjem pokušava da izbjegne krivičnu odgovornost u još najmanje tri korupcionaška predmeta koje istražuje Specijalno državno tužilaštvo, ali i odlazak na robiju.

Nekadašnji predsjednik državne zajednice SiCG ranije je tužiocima priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura i nagodio se sa tužilaštvom oko kazne i robije.

Po osnovu dva sporazuma, ukupno je osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora, 100.000 eura novčane kazne, plaćanje sudskih troškova i naloženo mu je da vrati državi više od milion eura.

Iako je rok za plaćanje novčane kazne istekao, kazna mu još nije uvećana za godinu robije.

Iz podgoričkog Višeg suda "Vijestima" su ranije saopštili da će mu novčana kazna biti zamijenjena zatvorskom tek kada se uvjere da Budvanin ne namjerava da plati 100.000 eura u budžet ili da nema novca.

Izvor iz bezbjednosnih krugova, ranije je "Vijestima" rekao da Marović novčanu kaznu ne plaća, jer namjerava da dobijanjem azila u drugoj državi izbjegne sankcije u Crnoj Gori.