DF brani Jočićevu: Nema izvinjenja

“U civilizovanim okolnostima, ograđivanje je malo, nego ostavka ili smjena je najmanje moguće,” kazao je Đeljošaj (AA)

0 komentar(a)
Žene DF, performans, Marina Jočić, Foto: Savo Prelević
24.04.2017. 11:10h

Demokratski front se neće izvinjavati Demokratama zbog komentara poslanice Marine Jočić na račun nacionalnosti i vjere njenih visokih zvaničnika.

Komentarišući odluku odbornika Nove srpske demokratije Nikole Rovčanina da napusti partiju i pristupi Demokratama, Jočić je kazala da on ne bi, da je istinski srpski nacionalista, mogao preći u partiju u kojoj bi mu potpredsjednik bio musliman a predsjednik savjeta Albanac.

Potpredsjednik Demokrata je Dženan Kolić, a predsjednik Demokratskog savjeta Štjefan Camaj.

“NOVA snažno stoji uz svoju poslanicu Marinu Jočić i nema nikakve potrebe da se bilo ko iz Nove ili DF izvinjava Demokratama zbog komentara,” kazao je za “Vijesti” poslanik DF Jovan Vučurović.

Smatra da je ona samo konstatovala da nije priprodno da neko godinama šiti prava srpskog naroda, a onda postane član partije koju njihovi problemi ne interesuju.

U DF-u dodaju da traženo izvinjenje Demokrata samo u cilju političke propagande uoči izbora u Herceg Novom 7. maja.

Smatra da je oni zastupaju stavove suprotne interesima i željama srpskog naroda i da im zbog toga duju izvinjenje.

"Nova srpska demokratija snažno stoji uz svoju poslanicu Marinu Jočić i nema nikakve potrebe da se bilo ko iz NOVE ili DF izvinjava Demokratama zbog komentara koji je gđa Jočić postavila na fejsbuku. Ona je samo konstatovala ono što je opštepoznato za sve članove Nove srpske demokratije, a do juče i za odbornika NOVE Nikolu Rovčanina- da nije prirodno i normalno da budete najagilniji zaštitnik i borac za prava srpskog naroda, na osnovu čega postajete visoki funkcioner stranke i odbornik u SO Pljevlja, a onda vam preko noći sve to postane zagušljivo i odete na ,,provjetravanje'' u političku organizaciju koju problemi Srba ne interesuju, niti činjenica što je jedino naš narod usraćen za elementarna ljudska prava u današnjoj CG.

Nova srpska demokratija uvažava sve političke predstavnike manjinskih naroda, posebno bošnjačkog i albanskog, pa samim tim uvažavamo i političko djelovanje potpredsjednika Demokratske Crne Gore, Bošnjaka Dženana Kolića i predsjednika Demokratskog savjeta te partije, Albanca Štjefana Camaja. Na žalost srpskog naroda i članova Nove srpske demokratije, Bošnjak Dženan Kolić i Albanac Štjefan Camaj nijesu do sada ništa uradili, pa čak ni dali bilo kakvu izjavu kojom bi ukazali na činjenicu da režim grubo diskriminiše Srbe", navodi Vučurović.

On je naveo dao je "za razliku od njih, do preleta u Demokrate, odbornik Nikola Rovčanin se snažno borio protiv režima i diskriminacije srpskog naroda i srpske jezičke zajednice u CG."

"Koliko nam je poznato, Kolić i Camaj, kao ni drugi brojni političari iz bošnjačkog i albanskog naroda koji su funkcioneri Demokrata, neće podržati da se, nakon promjene vlasti u CG, ukine priznanje lažne države Kosovo, odustane od sankcija uvedenih Rusiji, a sigurno neće htjeti ni da osude progon SPC ili podrže vraćanje njene oduzete imovine. Dosadašnji funkcioner NOVE, Srbin, Nikola Rovčanin je bio snažan protivnik učlanjenja CG u NATO, osuđivao agresiju na SRJ, slaveći zajedno sa nama heroje i junake koji su dali svoje živote braneći našu otadžbinu od agresora, dok su Kolić i Camaj snažni podržavaoci tog saveza i zagovornici učlanjenja Crne Gore u NATO, slično većem broju članova Demokratske CG. Kada je sve ovo poznato, onda nikoga ne treba da čudi kada naša poslanica Marina Jočić saopštava da ona ne prepoznaje Nikolu Rovčanina koji bi mogao da bude u istoj političkoj organizaciji sa onima koji podržavaju učlanjenje CG u NATO, koji nijesu spremni da ponište priznanje lažne Kosovo ili da ukinu sankcije Rusiji. Tražeći izvinjenje od Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta, nepotpisani autor saopštenja Demokrata to radi isključivo zbog najobičnije propagande vezane za izbore u Herceg Novom, pokušavajući da od građana te opštine prikrije činjenicu da je najmanje polovina funkcionera Demokratske CG za NATO ili da ne žele da ponište priznanje lažne države Kosovo. Da bi koliko toliko časno izašao iz ove neprijatne situacije, sastavljač saopštenja Demokrata treba da se izvini gospođi Jočić, građanima Crne Gore i Herceg Novog ili polovini svoje stranke koja zastupa stavove suprotne interesima i željama naroda iz kojega dolazi Nikola Rovčanin, jer nakon iskustva sa narandžastim kravatama Pozitivne CG, nikome ne nedostaje nedefinisana politika i neprecizni i nejasni politički stavovi. Ne želimo nikoga unaprijed da optužimo za sumornu završnicu, ali ovo je nešto što je već viđeno, ovo dosadašnje ponašanje Demokrata isto je kao i ponašanje Pozitivne CG Darka Pajovića, jer su se i oni legitimisali kao nova nada i pravi izbor, a sad je samo drugačija boja kravata, a umjesto pomorandži dijele se čokoladice", zaključuje Vučurović.

Poruku podrške Demokratama, poslije komentara poslanice, uputio je juče funkcioner vladajuće Albanske alternative Nik Đeljošaj.

“Njoj jedino možemo reći 'hvala', na javno izrečenoj iskrenosti, i ujedno to moramo shvatiti da je stav DF-a, dok se ne ograde. U civilizovanim okolnostima, ograđivanje je malo, nego ostavka ili smjena je najmanje moguće. Tužilastvo mora razmotriti mogućnost zabrane subjekata koji stoje iza poslanice,” kazao je on.

On očekuje da se zbog ovih komentara od saradnje sa DF-om distanciraju SDP i URA, napominjući da je na njenom čelu Albanac.