Vremeplov: Izručenja Hagu - po zakonu

Zakon se odnosi na jugoslovenske državljane protiv koji je do dana njegovog stupanja na snagu podignuta i potvrđena optužnica Haškog suda

1 komentar(a)
Hag, Haški tribunal, Foto: ICTY
11.04.2017. 08:30h

Savezna skupština usvojila je Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, kojim se predviđa i izručenje državljana SRJ optuženih za ratne zločine.

Vijeće građana usvojilo je taj zakon sa 80 glasova za i 39 protiv. Uzdržanih nije bilo. Drugi skupštinski dom, Vijeće republika usvojilo je isti zakon prethodnog dana - za usvajanje je bilo 25 poslanika, a protiv njih 7.

Zakon se odnosi na jugoslovenske državljane protiv koji je do dana njegovog stupanja na snagu podignuta i potvrđena optužnica Haškog suda.

Rješenje o predaji okrivljenog Haškom tribunalu donosi Savezno ministarstvo pravde. Vlade SRJ i Srbije, prema zakonu, pružaju garancije onima koji se dobrovoljno predaju da će do početka postupka biti na slobodi.

Predlogom zakona predviđeno je i osnivanje Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom, koji će održavati stalne kontakte sa tim sudom, voditi računa o optuženima, kao i o arhivskoj građi.