Nuklearna u lošem stanju, trpe i zaposleni i pacijenti

Iz KC-a tvrde da je čekaonica, prema ekspertima IAEA, “funkcionalnija nego čak i u Beogradu”

261 pregleda5 komentar(a)
KCCG, Foto: Vijesti
10.04.2017. 05:52h

Na Odjeljenju nuklearne medicine postoji mnogo propusta - od kupovine nepotrebne opreme, nepostojanja uslova za rad zaposlenih i adekvatan rad sa pacijenatima, ali i zapošljavanje “preko veze”, saznaju “Vijesti” od više izvora iz Kliničkog centra (KC).

To u KC demantuju i tvrde da su pojedini organizacioni djelovi tog odjeljenja, po ocjeni Agencije za atomsku energiju iz Beča (IAEA), funkcionalniji nego u Beogradu.

Izvori “Vijesti” su u pismu saopštili da su uslovi na tom odjeljenju veoma loši i da je to konstatovala inspekcija.

Oni su dostavili izvještaj o inspekcijskom nadzoru glavne ekološke inspektorke Vesne Zarubice, koja je još 2009. godine konstatovala da je potrebno uraditi adekvatnu zaštitu prema spoljašnjem dijelu zgrade, kako bi se obezbijedio direktan izlaz pacijenata koji su već primili radioaktivnu dozu. Nadležnima u KC-u dat je rok od 60 dana da se otklone nepravilnosti.

KC u odgovoru potvrđuje da je rješenjem iz 2009. godine naloženo da pacijenti koji čekaju ispitivanje ili terapiju uz primjenu radiofarmaceutskih preparata moraju biti smješteni u zasebnu čekaonicu, odvojeno od pacijenata koji su već primili terapiju. Međutim, naglašavaju da je to rješenje izvršeno.

Odjeljenje nuklearne medicine sastavni je dio Klinike za onkologiju i radioterapiju. Na tom odjeljenju koriste se posebne pretrage (scintigrafije), kako bi se procijenilo da li je i u kojoj mjeri oštećen neki organ kod pacijenta (štitna žlijezda, bubrezi, skelet...). Metode se izvode tako što pacijenti prime radioaktivnu dozu, a potom se vrši snimanje određenog organa.

U pismu se ističe da je KC za potrebe tog odjeljenja slao većinu od ukupno 12 tehničara u inostranstvo, radi dobijanja neophodnih sertifikata i dozvole, koja je potrebna za rad sa otvorenim izvorima zračenja. Izvori su, u dopisu, naglasili da od tih 12 trenutno samo jedan radi sa neophodnom dozvolom, zato što su ostali premješteni na druga radna mjesta najviše zbog zdravstvenih, ali i drugih razloga.

Tvrde da na odjeljenju trenutno radi jedan tehničar sa dozvolom za rad i dvoje novih koji su nedavno primljeni.

„Inspekcija rada zabranila je da četvoro zaposlenih tehničara ubuduće rade na tom odjeljenju, od 2008. godine. Neki su uprkos tome radili i prekovremeno, bez dozvole medicine rada i grubo je prekršen Zakon o zaštititi na radu“, istakli su.

Iz KC-a su, međutim, odgovorili da je, prema izvještaju načelnika Odjeljenja za nuklearnu medicinu Mlađana Obradovića, od 2008. godine svega tri tehničara po njegovom nalogu upućeno u inostranstvo za dobijanje sertifikata.

„Od kada ja obavljam funkciju načelnika, nikome od zaposlenih nije dijagnostifikovana profesionalna bolest. Trenutno na odjeljenju radi sedam medicinskih tehničara/sestara“, piše u odgovoru KC. U dopisu izvori navode da je KC prije nekoliko godina kupio opremu, koja je iz budžeta plaćena nekoliko desetina hiljada eura, a koja se ni danas ne koristi na tom odjeljenju. Istakli su da nadležni nijesu uradili analizu prije toga kako bi utvrdili da li je neophodna.

Iz KC-a su saopštili da je sporna oprema kupljena 2010. godine, ne odgovorivši od koga i za koliko novca. Pojašnjavaju da je riječ o opremi za određivanje testa fiksacije I-131 u štitastoj žijezdi, koja je u ispravnom stanju i uskladištena. Naglašavaju da se ne koristi zato što su eksperti IAEA u decembru 2010. godine utvrdili da postojeća laboratorija na Odjeljenju nuklearne medicine ne ispunjava uslove za korišćenje dva različita radionuklida u istom prostoru. Na kraju, u pismu se optužuju nadležni i da nijesu prihvatili ponudu IAEA, koja je prije pet godina nudila 60.000 eura KC za posebna vrata, kako bi se obezbijedila potrebna zaštita zdravlja pacijenata i zaposlenih na Odjeljenju nuklearne medicine. U KC-u tvrde da imaju medicinskog fizičara, koji je zadužen za zaštitu od jonizujućeg zračenja, što je u skladu sa Zakonom, a koji o toj ponudi „nikad nije imao informaciju“.

„Po višegodišnjem iskustvu našeg fizičara, a u saradnji sa IAEA, oni u okviru projekta tehničke saradnje obezbjeđuju opremu, edukacije za zaposlene i ekspertske misije. Uvijek izričito naglašavaju da je obezbjeđenje adekvatnog prostora za doniranu opremu obaveza zemlje kojoj se donira oprema. Takođe se oprema ne isporučuje prije nego što ekspertska misija IAEA ne ustanovi da su ispunjeni uslovi u pogledu adekvatnog smještanja opreme. Napominjemo da su eksperti iz te misije 2010. godine naglasili da je naša čekaonica funkcionalnija nego čak i u Beogradu“, navodi se u odgovoru KC. U prilog tome, navode da se u nalazu ekološke inspektorke otvaranje posebnih vrata nigdje ne pominje kao obaveza.

Drobnjak se žali na “vikend konkurs”

„Vijestima“ se obratio i bivši zaposleni tehničar sa odjeljenja nuklearne medicine Mladen Drobnjak, koji tvrdi da mu nije produžen ugovor o radu i da je nakon toga raspisan konkurs za dvije medicinske sestre/tehničara na tom odjeljenju, koji je trajao samo tri dana od subote, 25. feburara, do utorka, 28.

On je naveo da se javio na sporni konkurs, ali da nije pozvan na razgovor. „Ugovor mi nije produžen bez ijednog profesionalnog razloga. Obraćao sam se menadžmentu kako bi dobio obrazloženje otkaza i niko mi nije odgovorio“, istakao je Drobnjak.

On tvrdi da su, preko „vikend konkursa“ primljeni ljudi „bez iskustva“.

Iz KC-a su odgovorili da Drobnjaku nije produžen Ugovor o radu, „jer nije ispunio očekivanja na pomenutom radnom mjestu tokom obavljanja probnog rada.

„Napominjemo da je imenovani prethodno bio primljen na drugom odjeljenju, gdje takođe nije zadovoljio, pa mu je pružena šansa na Odjeljenju za nuklearnu medicinu“, kazali su. Iz KC-a nijesu odgovorili na pitanje zbog čega je konkurs trajao samo tokom vikenda.

Drobnjak je istakao da je „radio bez zamjerke nadležnih, što potvrđuje i šestomjesečni prekovremeni /dopunski rad koji je predložio načelnik“.