Srbija: RIK poništila glasanje za predsjednika Srbije na još šest biračkih mjesta

Komisija je odbila prigovore sa biračkog mjesta 163 u Novom Sadu gdje je u prostoriji za glasanje bila postavljena kamera koja je snimala birače kako glasaju i sa biračkog mjesta 20 u Kuršumliji, gdje je član biračkog odbora u alkoholisanom stanju sugerisao biračima kako da glasaju

0 komentar(a)
RIK, Srbija, Foto: Betaphoto
05.04.2017. 16:13h

Republička izborna komisija (RIK) poništila je danas glasanje za predsjednika Srbije na još šest biračkih mjesta, i odlučila da se glasanje na njima ponovi u utorak, 11. aprila.

Glasanje je poništeno na po jednom biračkom mjestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i u beogradskoj opštini Zvezdara.

Najčešći razlog za ponavljanje glasanja je prisustvo većeg broja glasačkih listića u kutiji od broja birača upisanih u izvod iz biračkog spiska.

Na biračkom mjestu u opštini Vrbas glasanje se ponavlja jer je jedan birač ubacio u glasačku kutiju dva listića dok će u Topoli glasanje biti ponovljeno zato što je predsjednik biračkog odbora dopisao u izvod iz biračkog spiska najmanje jednog birača.

Na Zvezdari će glasanje biti ponovljeno pošto je utvrđeno da postoji veći broj glasačkih listića koji su primljeni u zapisnik o radu biračkog odbora u odnosu na broj listića koji su primljeni pri otvaranju biračkog mjesta.

RIK je odluku o ponavljanju glasanja donio na osnovu 49 prigovora upućenih po zatvaranju biračkih mjesta, od kojih je osam usvojeno.

Komisija je odbila prigovore sa biračkog mjesta 163 u Novom Sadu gdje je u prostoriji za glasanje bila postavljena kamera koja je snimala birače kako glasaju i sa biračkog mjesta 20 u Kuršumliji, gdje je član biračkog odbora u alkoholisanom stanju sugerisao biračima kako da glasaju, kao i prigovor zbog toga što glasački listić birača koji je glasao van biračkog mjesta nije dostavljen u zapečaćenoj koverti.

RIK je juče poništio izbore na po jednom biračkom mjestu u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci, gdje će ponovljeno glasanje za predsjednika Srbije biti sprovedeno takođe 11. aprila.

Konačne rezultate RIK će saopštiti tek nakon ponovljenih izbora, 96 časova poslije zatvaranja biračkih mjesta.