Deset godina teatra "Čedo Dragović“ u Baru

Od 24. do 30. aprila barski Teatar “Čedo Dragović” organizuje jubilarni X Festival dječijeg teatra Crne Gore

257 pregleda0 komentar(a)
Čedo Dragović
05.04.2017. 08:41h

I ovog proljeća Dom kulture Bar ugostiće tradicionalnu smotru dječijeg dramskog stvaralaštva Crne Gore. Od 24. do 30. aprila barski Teatar “Čedo Dragović” u saradnji sa JP Kulturni centar Bar, Ministarstvom prosvjete, osnovnim školama Bara i Crne Gore, a uz podršku Vlade, Opštine i Ministarstva kulture, organizuje jubilarni X Festival dječijeg teatra Crne Gore, kojem će prethoditi opštinske smotre dječijih pozorišta. Ovim povodom, u subotu 29. aprila u Dvorcu kralja Nikole u Baru biće organizovan omaž pokojnom legendarnom Čedu Dragoviću.

“Festivalom ćemo ujedno obilježiti i prvu deceniju rada i postojanja Teatra. Poštujući 50 godina dramskog stvaralaštva doajena Čeda Dragovića, a u cilju pozorišnog stvaralaštva Bara i afirmacije dječijeg dramskog stvaralaštva, inicirao sam i pripremio potrebnu dokumentaciju za osnivanje NVO Teatar 'Čedo Dragović' 2007, a prethodno dobio saglasnost porodice Dragović. Odluka o osnivanju Teatra donijeta je četvrtog aprila 2007. kada smo predsjednika izabrali Slavka Petrovića, za predsjednika Skupštine Nikolu Đukanovića, a za sekretara Ljiljanu Raičević, priča o jubileju mr Miodrag Banović, član Teatra i direktor dječijeg dramskog festivala.

Ovaj festival je i osnovni projekat Teatra, a iznikao je iz Festivala dječijeg stvaralaštva “Četiri godišnja doba” održanog 1999. “kada u Baru nije bilo ansambala u kojima su se mogla angažovati talentovana djeca u raznim umjetničkim programima”. Banović ističe da u Teatru očekuju da ovaj Festival bude uvršten u popis nematerijalne kulturne baštine u Ministartvu kulture, uz predlog Ministarstvu prosvjete da se od školske 2017/18. “pozorište uvrsti kao izborni predmet u osnovnim školama”.

“Da bismo Čedove savremenike podsjetili, a mladim generacijama pojasnili zašto smo barsko pozorište nazvali Teatar 'Čeda Dragović', ističem da je Čedo za života režirao 35 predstava, glumio u 26 pozorišnih komada, na filmu i TV-u ostvario je sedam rola. U Baru je od 1977-2000. režirao gotovo sve manifestacije povodom državnih praznika i jubileja. Laureat je najznačajnijih nagrada i priznanja koja su se u SFRJ dodjeljivala u svijetu amaterskog dramskog stvaralaštva. Ostvario je i za jugoslovenske okvire impresivan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti”, dodao je Banović.

Dugogodišnji prijatelji i saradnici Čeda Dragovića u pozorišnim projektima koje je sproveo u Baru bili su pored Petrovića i Banovića još i Radovan-Rašo Vulićević, Nikola Šaranović, Frano Kirović, Ćazim Perazić, Nikola Đukanović, Milan Vujović, Vladimir Cerović, Dragiša Simović, Rajko Joličić, Ljiljana Raičević, Suzana Jovanović, Dragana Crnčević, Nada Martinić.

U programima barskog KUD “Jedinstvo”, sa Čedom su na velikoj sceni uspješno sarađivali i Dijana Marojević, Slavica Milenković, Slavica Labović, Mira Spičanović, Alma Dragović, Milić Dragović, Nedeljka Pavlović, Krsman Popović, Miki Milosavljević, Elizabeta Đorevska, Ljiljana Stjepanović, Vasja Stanković, Slobodan Marunović, Ante Baković, Petar Kandić...