Durmitor i Sinjajevina na slobodnim mapama

Šarovićeva kaže da je OSM zajednica u Crnoj Gori malobrojna i slabo aktivna, a da su do skoro sve regije bile slabo, ili nikako obrađene.

131 pregleda1 komentar(a)
Durmitor, Foto: Vijesti
04.04.2017. 16:26h

Turistička organizacija (TO) Žabljaka završila je mape za područje Durmitora i Sinjajevine.

Riječ je o projektu OpenStreetMap (OSM), koji je finansijski podržalo Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija.

Na taj način stvorene su virtualne zajednice - slobodne mape, svima dostupne koje svako može samostalno dorađivati, kaže direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović.

Ona je ocijenila da će time značajno unaprijediti turistička ponuda:

“Brojne navigacione aplikacije koriste kao svoju osnovu upravo podatke iz OSM baze podataka i mape generisane iz ove baze podataka... Zbog svojih kvalitetnih topografskih karakteristika, brojne gorske službe spasavanja iz USA i EU koriste upravo aplikacije bazirane na ovim mapama za svoje redovne aktivnosti”.

Šarovićeva kaže da je OSM zajednica u Crnoj Gori malobrojna i slabo aktivna, a da su do skoro sve regije bile slabo, ili nikako obrađene.

“Čime su, u praktičnom smislu, OSM bile neupotrebljive kada je naša zemlja u pitanju. Kao društveno odgovorna organizacija, outdoor klub The Northern Way iz Berana, 2015. godine se sam prihvatio ovog velikog i tehnički zahtjevnog posla, i kroz volonterski rad detaljno je ažuriran širi region Bjelasice, Komova I Prokletija”.

Ona dodaje da je detaljno obrađena teritorija opštine Žabljak i u većoj ili manjoj mjeri opštine Plužine, Šavnik, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Pljevlja i Bijelo Polje.