Haradinaj ne vjeruje da će ga izručiti Srbiji: Ja sam žrtva političkog progona

"Svi su shvatili da je moj slučaj političke prirode. Nadam se da će svi doći do takvog zaključka", rekao je Haradinaj

9 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
02.04.2017. 17:06h

Bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u januaru u Francuskoj po potjernici Srbije, izjavio je danas da je "žrtva političkog progona".

Haradinaj, o čijem izručenju Srbiji odluku treba da donese apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru na ročištu naredne nedjelje, izjavio je u intervjuu agenciji Frans pres da ne očekuje da će tada biti donijeta konačna odluka.

"Nikad se ne zna, ali osjećam da će to da traje. Sud treba da razmotri informacije koje je tražio od Beograda i mislim da će odluka biti donijeta u narednih nekoliko nedjelja", rekao je Haradinaj, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine na Kosovu.

Bivši premijer Kosova rekao je da poštuje francusko pravosuđe, ali da ne razumije sporost u rješavanju njegovog slučaja.

"Svi su shvatili da je moj slučaj političke prirode. Nadam se da će svi doći do takvog zaključka", rekao je Haradinaj, koji je izrazio uvjerenje da neće biti izručen Srbiji.

"Ne vjerujem uopšte da ću biti izručen. Zahtjev za izručenje nije osnovan. Ja sam prava žrtva političkog progona zbog moje posvećenosti da Kosovo bude nezavisno", ocijenio je on.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po potjernici koju je izdala Srbija. Beograd je potom francuskim vlastima uputio zahtjev za njegovo izručenje.

Sud ga je 12. januara uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali sa redovnim javljanjem sudskim organima u Francuskoj dok ne bude bila donijeta konačna sudska odluka.

Haradinaj se protivi normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

"Želim da se prizna nezavisnost Kosova. Želim reciprocitet. Ne možemo da s Beogradom nastavimo dijalog na bazi nesporazuma", ocijenio je Haradinaj, glavni politički protivnik predsjednika Kosova Hašima Tačija.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, a u januaru je, prema navodima srpskih medija, proširena novim optužbama i dokazima koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Srpski tužioci Haradinaja sumnjiče da je odgovoran za najmanje 76 ubistva, uključujući i djece, kao i za silovanja i brutalna mučenja. Posljednje proširenje istrage se odnosi na 13 žrtava, o čemu je svjedočilo 30 svjedoka, što je takođe dostavljeno Francuskoj.