Kabul: Samoubilački napad, nedugo nakon što su ih vjerske vođe zabranile

Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv kod ulaza u zgradu u kojoj je održan Savjet ulema, u trenutku kada su učesnici namjeravali da se raziđu

53 pregleda0 komentar(a)
Kabul, bezbjednosne snage, Foto: Reuters
04.06.2018. 09:41h

Najmanje četiri osobe su poginule u samoubilačkom napadu u Kabulu, nedaleko od mjesta na kojem je danas održan Savjet avganistanskih ulema, izjavio je načelnik policije u glavnom gradu Avganistana.

Jedna osoba je ranjena u napadu, navodi se iz istih izvora.

Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv kod ulaza u zgradu u kojoj je održan Savjet ulema, u trenutku kada su učesnici namjeravali da se raziđu.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Savjet avganistanskih ulema - muslimanski sveštenici, naučnici i ljudi od autoriteta u religiji i pravu, izdao je ranije danas fatvu u kojoj se navodi su samoubilački napadi zabranjeni po šerijatskom zakonu.

Na skupu vrhovnog vjerskog tijela Avganistana prisustvovalo je više od 2.000 članova Savjeta.

Savjet je pozvao i vladine snage i talibane i druge ekstremiste da obustave borbe i dogovore prekid vatre. Takođe, uleme su pozvale i na mirovne pregovore dvije strane.

To je prvi put da je Savjet uputio takav poziv. Član Savjeta Gofranulah Murad je pročitao pisanu izjavu sa sastanka u kojoj je navedeno da su nevini avganistanski muškarci, žene i djeca žrtve rata.