Troškovi CO2 veliki problem

“Ovakva pretpostavka nema nikakvog smisla s obzirom na planove Crne Gore da se pridruži EU u 2021. godini, kada će primjena ETS-a biti obavezna odmah po pristupanju”, kazali su iz Grin Houma

131 pregleda0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
30.03.2017. 16:45h

Troškovi emisije ugljen-dioksida uračunati u cijenu projekata koji predviđaju gradnju novih termoelektrana na zapadnom Balkanu mogli bi postati ozbiljna opasnost i za kompanije i za društvo u cjelini, pokazala je analiza Bankwatcha.

U analizi je ispitano deset projekata termoelektrana na ugalj na zapadnom Balkanu. Autori su naveli da je samo nekoliko procjena izvodljivosti za termoelektrane u regionu trenutno dostupno javnosti, a većina njih nije uspjela da propisno uzme u obzir troškove CO2.

Kada je u pitanju projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, čak i po cijeni od samo pet eura po toni CO2, TE Pljevlja bi trebalo da plati 8 miliona eura za svaku godinu emitovanja ugljen-diokisida. “Očekivano povećanje cijene ugljen-dioksida i prognoze cijene od 35 eura po toni , cijeni koja bi se mogla postići do 2030. godine bi ovaj dodatni godišnji trošak mogla povećati na ne manje od 55,6 miliona eura”, saopšteno je iz Grin Houma. Studija izvodljivosti za TE Pljevlja koju je uradio Deloitte pretpostavlja da će se ovi troškovi početi obračunavati tek od 2026. godine.

“Ovakva pretpostavka nema nikakvog smisla s obzirom na planove Crne Gore da se pridruži EU u 2021. godini, kada će primjena ETS-a biti obavezna odmah po pristupanju”, kazali su iz Grin Houma.

Sistem trgovanja emisijama EU (ETS), jedan od ključnih instrumenata za smanjenje emisije gasova staklene bašte u borbi protiv klimatskih promjena, obavezuje kompanije da kupe dozvolu za svaku tonu ugljen-dioksida koju emituju. S obzirom na tendenciju zemalja zapadnog Balkana da pristupe EU, primjena sistema trgovanja emisijskim kvotama bi mogla efektno da utiče na smanjenje broja TE na ugalj širom regiona.

Autori analize preporučuju da donosioci odluka ponovo procijene izvodljivost svih projekata koji se tiču uglja nakon što uzmu u obzir cijenu ugljen-dioksida, a prije nego što dozvole bilo kakvu dalju implementaciju ovih planova.