Drugovi sa Zavale moraju u zatvor

Pozivi da se jave u ZIKS dostavljeni svima iz predmeta u kome je dokazano da su budžet Opštine Budva oštetili za 820.000 eura

582 pregleda16 komentar(a)
Rajko Kuljača, Đorđe Pinjatić, Foto: Savo Prelević
24.03.2017. 19:54h

Bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača pozvan je da se 27. marta javi u spuški zatvor na izdržavanje dvoipogodišnje robije, kazne na koju je pravosnažno osuđen u slučaju Zavala.

Pozivi da se jave Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dostavljeni su i ostalima osuđenima u predmetu u kome je dokazano da su budžet Opštine Budve oštetili za 820.000 eura.

Nekadašnji gradonačelnik Budve i tadašnji sekretar za investicije Dragan Marović osuđeni su u Apelacionom sudu na dvije godine zatvora.

Istom presudom, predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode Đorđe J. Pinjatić i članovi Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević, Marko S. Kaloštro kao i Dragan M. Sekulić kažnjeni su sa po godinom zatvora.

Marović je već u spuškom zatvoru, gdje služi sedmomjesečnu kaznu zatvora na osnovu presdude po zaključenom sporazumu o priznanju krivice.

U optužnici piše da su okrivljeni od septembra 2007. do decembra 2008. godine, iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti pribavili imovinsku korist privrednom društvu Zavala invest, a Opštini Budva nanijeli štetu, u čemu su im umišljajno pomogli predsjednik i članovi komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode na rtu Zavala.

Presudom Apelacionog suda, kazna zatvora Kuljači je prepolovljena, u odnosu na raniju odluku Višeg suda.

On je ključni svjedok saradnik u tužilačkim istragama o budvanskoj kriminalnoj grupi, na čijem je čelu prema sopstvenom priznanju bio nekadašnji državnik i funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Kuljača je priznanjem označio Svetozara Marovića šefom te grupe i omogućio Specijalnom tužilaštvu da istraži i procesuira višemilionske malverzacije u metropoli turizma.