Karavan Ministarstva ekonomije: Upoznaće privrednike sa podrškom države

"U planu je da predstavnici Ministarstva ekonomije, Sekretarijata za razvojne projekte i UNDP mjesečno posjećuju dvije do četiri crnogorske opštine i kroz direktnu komunikaciju sa privrednicima predstave prilike koje im se nude kroz učešće u pojedinačnim programima”, objasnila je Sekulićeva.

78 pregleda0 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
20.03.2017. 20:44h

Ministarstvo ekonomije pokrenulo je projekat “Karavan dobrih poslovnih prilika” kako bi obišli sve opštine i upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje taj Vladin resor sprovodi, saopštila je ministarska ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je “Vijestima” kazala da “karavan” kreće već krajem ove sedmice i to posjetom privrednicima u Bijelom Polju.

“Posjete lokalnim privrednicima će trajati u periodu od marta do novembra ove godine. U planu je da predstavnici Ministarstva ekonomije, Sekretarijata za razvojne projekte i UNDP mjesečno posjećuju dvije do četiri crnogorske opštine i kroz direktnu komunikaciju sa privrednicima predstave prilike koje im se nude kroz učešće u pojedinačnim programima”, objasnila je Sekulićeva.

U Ministarstvu su, kako kaže, primijetili da su preduzetnici, uprkos svim naporima koji su preduzimani, slabo ili nimalo informisani o nizu projekata koje Ministarstvo ekonomije sprovodi, a koje se odnose na finansijsku, a i druge vidove pomoći privredi u poslovanju.

“Zbog toga smo odlučili da pokrenemo 'Karavan dobrih poslovnih prilika'. U ovom projektu smo još jednom dobili podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sa kojim sprovodimo projekat 'Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori'. Osnovni cilj projekta je da se, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, aktiviranje sektora malih i srednjih preduzeća, privlačenje novih investitora i povećanje stope zaposlenosti naročito u manje razvijenim područjima zemlje, utiče na povećanje konkurentnosti privrede i prevazilaženje regionalnih socioekonomskih razlika”, navela je Sekulićeva.

Osim prezentacije i upoznavanja privrednika sa programima podrške razvoja biznisa i načinima na osnovu kojih mogu unaprijediti svoje poslovanje i ojačati poziciju na tržištu, lokalni privrednici u 23 crnogorske opštine imaće priliku da, u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i Sekretarijata za razvojne projekte, iznesu probleme sa kojima se susreću prilikom apliciranja za pojedinačne programe ili prepreke u njihovoj implementaciji. “Samim tim, zajedničkim zalaganjem definisaćemo načine na koje je te izazove moguće prevazići kroz buduće projekte, inovaciju postojećih programa i saradnju sa nadležnim institucijama”, rekla je Sekulić. Podsjeća da Ministarstvo ekonomije sprovodi devet programa podrške privredi a da se većina zasniva na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, koja se realizuje po principu subvencija, refundacije dijela sredstava ili oslobađanja, odnosno smanjenja naknada i poreza - u zavisnosti od samog programa. Pored programa finansijske podrške, Ministarstvo programima tehničke podrške želi podstaći preduzetnike i mala i srednja preduzeća da učestvuju u programima, pruže im savjetodavnu i logističku podršku.

Sekulić podsjeća da su Uredbom o podsticanju direktnih investicija definisali finansijske podsticaje za nove investicije u Crnoj Gori.

“Treći javni poziv je raspisan u martu i trajaće do maja. Po osnovu prva dva javna poziva šest investitora uspješno realizuje projekte subvencionisane od strane države. Projektom razvoja biznis zona, što je takođe jedan od programa Ministarstva, definisane su lokacije koje predstavljaju jedinstven entitet na području lokalne samouprave, dijelom ili u potpunosti infrastrukturno opremljen, a koji potencijalnim investitorima pored zajedničkog prostora i infrastrukture pruža dodatne poreske i administrativne olakšice sa državnog i lokalnog nivoa”, kazala je Sekulićeva.

Programom podsticaja razvoja klastera omogućena je finansijska podrška za preduzeća koja se udružuju u klastere, dok je cilj Programa povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti finansijska podršku privrednim subjektima, naročito iz manje razvijenih opština, da u što većoj mjeri povećaju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

“Program podrške za modernizaciju industrije ima za cilj unapređenje poslovanja kroz investicije u tehničku opremljenost proizvodnih kapaciteta, odnosno investicije u opremu. Program unapređenja inovativnosti u malim i srednjim preduzećima sprovodi se kroz finansijsku podršku u vidu grantova za razvoj konkurentnih i inovativnih MSP, a doprinijeće povećanju efikasnosti preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije”, navela je Sekulić.

Tu je, kako dodaje i Program podrške razvoju preduzetništva i mentoring za mala i srednja preduzeća kroz koji Ministarstvo pruža podršku privrednicima koji su spremni da apliciraju za kredite Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

“Svaki od ovih programa mogu značajno da ojačaju našu privredu, posebno mala i srednju preduzeća, a ukoliko bi preduzetnici iskoristili sve ili većinu, onda zaista govorimo o ozbiljnoj pomoći”, kazala je Sekulićeva. Korišćenje jednog programa, ne isključuje mogućnost učešća u drugom.

“Dakle, privrednici mogu konkurisati na svaki od ovih projekata”, poručila je Sekulićeva.

Zajedno treba da stvaramo konkurentan poslovni ambijent

Predstavnici Ministarstva ekonomije koje vode “Karavan dobrih poslovnih prilika” biće na raspolaganju privrednicima ne samo tokom tih posjeta, već i za organizovanje sastanaka naknadno kako bi im pomogli u procesu učešća u programima podrške.

“Pored promocije, cilj nam je da od privrednika dobijemo konstruktivne predloge kako bi unaprijedili programe, implementirali nove i spremni smo da s razumijevanjem pristupimo rješavanju problema sa kojima se sreću prilikom obavljanja djelatnosti u Crnoj Gori. Vjerujemo da ćemo kroz promociju programa podstaći privrednike da povećaju svoje već značajno učešće u programima i da uklonimo barijere u komunikaciji između privatnog i javnog sektora jer zajedno treba da stvaramo konkurentan poslovni ambijent koji će obilovati dobrim prilikama”, rekla je ministarka ekonomije.