Protest majki: Popović pozvao Markovića da hitno oformi radnu grupu

Majke već 18 dana protestuju zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a od utorka je jedan dio njih počeo da štrajkuje glađu

95 pregleda0 komentar(a)
18.03.2017. 18:45h

Ispred Skupštine Crne Gore održano je još jedno obraćanje majki koje 18. dan protestuju zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Na skupu su bili prisutni i poslanici opozicije osim predstavnika SDP, ali i poslanik Liberalne partija Andrija Popović.

Popović se izvinio majkama što je došlo do smanjenja naknada i pozvao je premijera Crne Gore Duška Markovića da u sledećim satima hitno oformi radnu grupu u kojoj moraju biti predstavnice majki. On je poručio da se mora brzo doći do prihvatljivog rješenja za majke sa troje i više djece.

Tok protesta

18:22 Željka Savković se zahvalila mitropolitu Amfilohiju koji je nenajavljeno došao i pružio blagoslov majkama.

"Sva logistička podrška od svih ljudi je prihvaćena od opozicije i od SDP-a koji noćas nije ovdje, a trebalo je biti jer je dao glas za naknade. Majke žele da vide sve opozicione lidere i one i iz vlasti i one koji su digli glas po naređenju, da zaborave na sve i da daju podršku majkama Crne Gore ovdje", rekla je Savkovićeva.

Savković je rekla da vjeruje i nada se da će se između sebe dogovoriti. Majke su ih pozvale da dođu i da zajedno stanu ovdje ispred Skupštine.

"I vjerujem da će nam svi brzo uputiti poziv da zjedno sa ove bine započnemo borbu. Svaki sindikalac treba da bude ovdje sa nama, istrajaćemo i nećemo popuštati. Svjesne smo da se borimo za svoju djecu. Hoćemo svi zajedno u Crnoj Gori da živimo mirno i demokratski i da se zakoni poštuju", rekla je Savkovićeva.

Ona se zahvalila Uniji sindikata koja je pružila podršku.

"Žao mi je ali Savez sindikata nikako da se obrati, gdje su oni", pitala je Savkovićeva.

Ona je pozdravila i Demira Hodžića koji uživo izvještava o protestima. Savkovićeva se zahvalila i ženskim NVO koje protestuju sa njima i štrajkuju glađu

18:14 Na skupu je govorio i Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore

"Nisam se odmah javio da govorim da ne bi neko pokušao da ispolitizuje vašu muku. Ali sam ipak odlučio da vam se obratim i to ne kao političar već kao pravnik​. Svaka demokratska država poklanja najviše pažnju porodicama. Podsticaji porodica u Crnoj Gori nijesu zaživjeli. Suština je da je zakon predstavljao podsticaj za porodice.​ Izmijenjeni zakon ne može da opstane u pravnom sistemu. Stečeno pravo ne može niko umanjiti i ukinuti i koje je fiksno definisano. Riječ je o zakonu koji je značio retroaktivnu primjenu čime se krši ustavni princip​. Mi smo otvorili vrata svih naših kancelarija za pružanje naših pomoći za ispisivanje žalbi. Zadovoljstvo nam je koliko je bilo povjerenje u nas, 2140 majki je neposrednim dolaskom u naše kancelarije da im napišemo žalbe, oko 230.00 formulara smo podijelili majkama uz novine "Dan" i "Vijesti".​ Još nema rješenja ministarstava na žalbe, ako budu negativna pomoći ćemo vam u pisanju tužbi. Sa druge strane, pet poslanika Demokrata je podnijelo inicijativu za ocjenu ustavnosti izmijenjenog zakona. Poseban problem je sto je Ustavni sud danas najneefikasniji sud u Crnoj Gori​, rekao je Gošović"​

18:13 Goran Radonjić iz Demosa je rekao da je na ispitu mnogo više od nekoliko desetina eura.

"Ovdje je na ispitu funkcionalnost sistema i zakon​a", rekao je Radonjić

18:12 Predstavica majki Željka Savković kazala je da nijesu politizovali skup. "Pozvalili amo najviše DPS, HGI, LP i BS."

18:06 Predsjednik Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Andrija Mandić da protest majki zahtijeva podršku svih političkih subjekata

"Da ne bih rekao da politizujemo skup mogao se naći predstavnik svake partije koja je bila pozvana. Metod nenasilne borbe za koji ste se vi opredijelil zahtjeva podršku svih političkih subjekata. Vlada Duška Markovića se igra sa tim zakonom, a ono što smo uspjeli da registrujemo je da pored 39 poslanika opozicije, večeras imamo još jednog, i to je 40 koji su spremni da riješe ovo. Do 41. smo spremni da dođemo ako se svi organizujemo zajedno i dođemo ispred Skupštine. Vjerujem da ćemo u ponedeljak moći da zaokružimo sliku i napravimo veliki koordinacioni odbor za velike proteste", poručio je Mandić

18:02 Medojević je poručio da je najviše kriva Bošnjačka partija koja može da obori Vladu i otkaže poslušnost prema "lopovskoj sekti i već imamo početak rješenja u ponedeljak".

Medojević se obratio i policajcima - " i vama će ukinuti naknade i agentima ANB-a koji dolaze ovdje. Sledeće je smanjnje zarada u javnom sektoru i policajcima, samo klimajte glavom, i vama", poručio je Medojević.

On je majkama poručio da su u problemu zbog politike Vlade.

"52 odsto radnika prima platu ispod 250 eura, svako drugo domaćinstvo je na pragu siromaštva. Postoji više rješenja jedno je bilo 16. oktobra kad su neke od vas glasale za DPS. Jedno je rješenje da Bošnjačka partija u ponedeljak otkaže povjerenje Vladi. Ako to BS neće da uradi, da sva opozicija i svi građani intelektualci sindikati odmah naprave pobunu. Mi smo spremni da sjednemo sa svim liderima partija i da se dogovorimo", rekao je Medojević.

18:00 Funckioner DF-a i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević čestitao je majkima slobodnu teritoriju "koja se neće zatvarati do cilja - smjene lopovskog režima Mila Đukanovića"

"Majke štrajkuju glađu i kod kuće, polovina strajkuje svaki mjesec."

17:54 Popović je apelovao da majke ne uništavaju zdravlje jer će se ovo danas, sjutra riješiti. Rekao je da će se boriti koliko mogu i koliko mu nevelika politička snaga dopušta da se riješi najveći problem

17:43 "Poštovane majke, gospođe, dame, evo čujem ovdje "nije mu lako". Došao sam kao poslanik kao čovjek saosjećajući sa bolom i patnjom majki. Naravno, pitanje je što raditi. Mi nemamo dane pred nama, već sate kada se mora riješiti najveći problem Crnoj Gori koji trenutno postoji. LP nije konstituent Vlade, ali jeste vladajuće većine. Pozivam premijera da hitno oformi radnu grupu u sledećim satima", rekao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović

On je rekao da u toj grupi moraju biti predstavnice majki

"U toj radnoj grupi moraju biti predatavnice majke, mora se brzo doći do prihvatljivog rješenja za majke sa troje i više djece. Da vas podsjetim LP je od početka 2013. pokrenula proceuduru usvajanja predloga izmjena i dopuna zakona koji se tiče naknada i zaštite materinstva. Tada smo skupili preko 6000 potpisa, kasnije zakon je došao u proceuduru i usvojen je našim glasom u Skupštini. Naravno svakakvih amandmana je bilo, ali taj zakon se mora podržati. Podsjećam da je tada bio amandman za naknade očevima koji zamalo nije usvojen. Ono što vas najviše zanima - kraj prošle godine Vlada daje po meni nesrećni predlog. Na to LP nije mogla uticati ni učestvovati jer ne učestvujemo u radu Vlade. Kasnije LP podnosi tri amandmana - prvi da se isplaćuju 60 odsto prosječnog ličnog dohotka, predlog koji smo imali prije tri godine. To je danas 300 eura, a za majke na birou 175 eura. Nažalost taj predlog niko nije prihvatio u Skupštini. Jedan jedini glas za te amandmane je bio moj. Treći amandman, na koji se najvise ponosim tiče se 4300 djece dječjih dodataka za djecu čiji roditelji nemaju primanja ni po kakvom osnovu. Posle mnogo zbrke ta djeca su ipak dobili po 33 eura, šest mjeseci ranije, od 1. jula ove godine. Dalje što se desava ne leži na duši LP već na mojoj. U načelu nisam glasao za predlog zakona o smanjenju. Kad je Ministarstvo finansija prihvatilo amandman za dječje dodatke mislio sam da treba uzvratiti i glasao sam za smanjenje. Ja se izvinjavam ali to je bilo sve pitanje momenata šta uraditi u tom drugom glasanju. Bitno je da spašavamo majke, ovu patnju i bol ne mogu da izdrže", rekao je Popović.

17:37 Funkcioner DF-a Milan Knežević poručo je majkama da ni on niti bilo ko drugi iz ove partije nijesu prevarili majke, jer znaju da ima novca i gdje se nalazi

"Ni ja niti bilo ko iz DF-a koji smo glasali, vas nismo prevarili jer znamo da ima novca i znamo gdje se nalazi A pošto traže novac neka nađu šest milijardi eura koji su iznijeli iz zemlje. I neka Katnić pritisne budvansku grupu i uzme im 100 miliona i uplati u penzioni fond. I neka Lukšić objasni kako je 11 puta uplatio 11 miliona. I neka EPCG vrati 44 miliona koje su uplatili Prvoj banci za Blaža. Milo Đukanović neka proda penthaus u Dubaiju i eto novca. Ne misli valjda Duško Marković da u Crnoj Gori niko ne treba da se rodi i živi osim njih i njihove djece. I onda ste vi krivi što su vas oni krali, a mi smo krivi što smo im govorili da su lopovi. Mi smo spremni ako je spremna čitava opozicija, valjda nas nisu u kupus našli ni donijeli rode, da zajedno dođemo na proteste. Ne treba niko da vas žali vi ste za Gorski vijenac, vi ste obraz Crne Gore", poručio je Knežević.

17: 35 "Naša poruka svim majkama i ženama - u pamet se drage majke svih nacionalnosti jer jedino zajedno možemo pobijediti ovu nepravdu. Iz SNP-a poruka glasi: Ti koja si namučena, ti koja si požrtvovana, uz tebe smo bili i prije 16. oktobra, za tebe smo glasali i za tvoju djecu, danas smo ovdje uz tebe i sjutra ćemo biti", poručila je potpredsjednica SNP-a Danjiela Pavićević.

17:27 "U 22 hiljade domova naknade su jedino sigurno primanje, koje nije dovoljno ali trebaju za osnovne životne potrebe. Što se tiče moralne strane: neljudski je i kukavički udarati na žene i majke, ali oni su to uradili. Mi ćemo vam pomoći", kazao je Vučinić koji je dodao da su institucije parlamenta, predsjednika i vlade pretvorene ovih dana u partijske stanice.

Vučinić je predložio majkama da u ponedjeljak pokušaju razgovor u nadležnim institucijama, a ukoliko vlast ne bude imala sluha, da politički subjekti pozovu ljude i u utorak se pridruže na masovnim protestima povodom smanjenja naknada.

17:24 "Svako zna, pa i malo dijete da su ovo socijalni protesti i da je njihov razlog što su ovi iz vlasti duboko zavukli ruku u vaš sirotinjski džep. Oni su odžeparili sopstvene majke. Ovo što su vam uradili je protiv Ustava i zakona, ne smije se ukidati stečeno pravo. Sa kojeg god aspekta posmatramo dolazimo do toga da ste vi majke u pravu", kazao je predsjednik Radničke partije i funkcioner DF-a Janko Vučinić

17:16 Članica Koordinacionog odbora majki sa troje i više djece Željka Savković je kazala da su posle 18 dana protesta i pet dan štrajka odlučile da učine još jedan korak koji će ukazati jos jednom da ovdje nešto mora da se mijenja. I da oni koji dolaze da protestuju ne dolaze zbog hira ili dosade, već što su im ugrožena osnovna ljudska prava.

"Na prozivke koje svakodnevno slušamo, da smo mlade, da je trebalo da se borimo za tržište rada... želim da kažem da smo samo bile umorne ali na to niko ne obraća pažnju. Danas smo pozvali one koji su prvog puta odlučivali o našim sudbinama, ali i one koji prvoga puta nijesu dali glas. Drugog puta su izglasali zakon kojim su naknade smanjene. Vjerovatno oni što prvi put nijesu glasali za naknade, a drugi put su glasali za smanjenje mislili su da će majke ćutati. Sad treba od njih da čujemo kako će pomoći majkama Crne Gore", kazala je Savković

17:10 Ispred Skupštine Crne Gore počinje skup majki.

Od pozvanih poslanika, koji treba da iznesu jasan stav u vezi sa naknadama i smanjenjem tog primanja, tu su poslanici DF-a, ali i poslanik liberalne partije Andrija Popović.

On je 2015. godine glasao za naknade, a krajem 2016. za njihovo smanjenje

Poslanici Demokratskog fronta Nebojša Medojević, Milan Knežević, Milutin Đukanović i Andrija Mandić ispraćeni su aplauzom. Prisutni su i Predrag Bulatović, Branka Bošnjak i Janko Vučinić kao i Nikola Bajčetić koji je prije dva dana pušte iz pritvora.

Korisnice naknada pozvale su u petak poslanike crnogorskog parlamenta da im se obrate i danas u 17 sati dođu i javno iznesu mišljenje kako dati podršku majkama Crne Gore.

One već 18 dana protestuju zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a od utorka je jedan dio njih počeo da štrajkuje glađu.

Glasovima 42 poslanika krajem prošle godine nakande majkama smanjene su sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura

Protest je odobren do 22. marta nakon čega će majke, kako su najavile, tražiti produženje.

Galerija

Majke FOTO: Ana Komatina
Andrija Popović FOTO: Ana Komatina
Majke FOTO: Ana Komatina
Majke FOTO: Ana Komatina