Šta je oduzeto Srbiji odlukom Vlade Kosova: Objekti, Trepča, Brezovica...

U odluci u koju je agencija Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu

14 komentar(a)
Kosovo, Srbija, Foto: Shutterstock
15.03.2017. 16:10h

Nepokretna imovina registrovana na ime bivše SFRJ i Srbije koja je po odluci Vlade Kosova preregistrovana na vlasništo Republike Kosovo uključuje imovinu državne i vojne administracije i imovinu bivših društveno-političkih organizacija, rečeno je danas agenciji Beta u Vladi Kosova.

Vlada Kosova donijela je 1. marta odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

U odluci u koju je agencija Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu.

Odluku je potpisao premijer Kosova Isa Mustafa čime je ona i stupila na snagu.

Na spisku imovine koja je preregistrovana kao vlasništvo Kosova je zemljište u vlasništvu Republike Srbije, odnosno prema podacima Geodetskog zavoda Srbije, 29 odsto cjelokupnog zemljišta na Kosovu

Takođe na tom spisku su i objekti površine od oko 1.400.000 kvadrata u javnim zgradama, 24.688 kvadrata u zgradama za stanovanje, 3.973 kvadratna metra od posebnoj značaja, 753.916 kvadrata drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata.

U vlasništvo Kosova prema odluci kosovske vlade su i kombinat Trepča, Ski centar Brezovica, kompanija Lola Lešak, Kosmet prevoz, Željeznice Srbije sa svom pratećom infrastrukturom na Kosovu, Termoelektrane u Obiliću, imovina Elektromreža Srbije, Srbijašuma i Elektrokosmeta na Kosovu, Zubin Potok, PTT Srbija, NIS Jugopetrol, Aerodrom Priština, Nacionalni park Šara.

Vlada Srbije je najavila da će poništiti odluku Vlade Kosova.