Šehović: Dobra osnova za afirmisanje mladih naučnika

Sporazum će biti iskorak u unapređenju kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori

1 komentar(a)
CANU
15.03.2017. 13:50h

Sporazum o saradnji Ministarstva prosvjete i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), koji je potpisan danas, doprinijeće intezivnijoj komunikaciji dvije institucije i unapređenju kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, naveo je da je potpisivanjem Sporazuma stvorena osnova za intezivniju komunikaciju dvije institucije u narednom periodu.

„Na ovaj način okrećemo novi list kada je riječ o saradnji Ministarstva i Akademije i računam da će to značiti pravljenje iskoraka kada je riječ o unapređenju kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori“, saopštio je Šehović nakon potpisivanja Sporazuma.

Prema njegovim riječima, potpisivanjem Sporazuma stvorena je pretpostavka za konsultacije dvije institucije oko izrade strateških dokumenata i drugih zakonskih akata u vezi sa obrazovanjem.

Šehović je dodao da je stvorena pretpostavka i za afirmirisanje mladih naučnika, kao i za zajedničko organizovanje naučnih i drugih konferencija i apliciranje kod međunarodnih fondova.

On je objasnio da su za implementaciju Sporazuma predvidjeli Koordinaciono tijelo koje se sastoji od po dva predstavnika Minsitarstva i CANU-a, koje će pratiti sve njihove aktivnosti. „Kako privodimo kraju izradu Nacrta izmjena zakona o visokom obrazovanju, vjerujem da će to biti dobar povod za počinjanje saradnje na bazi ovog Sporazuma i vjerujem da to može predstavljati dobru osnovu za prvu konferenciju ili okrugli sto koji tim povodom možemo organizovati“, rekao je Šehović.

Predsjednik CANU-a, Dragan Vukčević, naveo je da je osnovni cilj ovakvih sporazuma jačanje institucionalne saradnje u oblasti kulture, nauke i umjetnosti i planiranje dolazećih elita. „Dok god budem na ovoj dužnosti, zajedno sa mojim saradnicima, smatraću da je moja i njihova obaveza da otvorimo vrata onima koji su sposobniji od nas da preuzimaju institucije“, saopštio je Vukčević.