Dogovor vrijedan 15 milijardi dolara: Intel kupuje Mobileeye

Američki informatički gigant Intel je dogovorio kupovinu izraelske tehnološke kompanije Mobileeye za 63.54 dolara po akciji, odnosno 59,56 eura.

93 pregleda0 komentar(a)
Intel, Foto: Reuters/MP
13.03.2017. 13:13h

Američki informatički gigant Intel je dogovorio kupovinu izraelske tehnološke kompanije Mobileeye za 63.54 dolara po akciji, odnosno 59,56 eura.

Dogovor je predstavljao vrijednosti kapitala od oko 15,3 i preduzeća od 14,7 milijardi dolara.

Kako prenose izraelski mediji, ovo će biti jedna od najvećih kupovina izraelske visoko tehnološke kompanije i očekuje se da će proces biti zaključen u roku od devet mjeseci, piše Rojters.

Akcije Mobileeya skočile su za više od 30 odsto na tržištu nakon objavljivanja informacije.

Mobileye je osnovana 1999.godine i vodeći je dobavljač sistem senzora za izbjegavanje sudara automobila u cilju smanjena smrtnih slučajeva.

Goldman Sachs je 2017. investirao u ovu kompaniju 130 miliona dolara.

Intel i Mobileye već sarađuju sa kompanijom BMW na projektu testiranja 40 vozila bez vozača na putu u drugoj polovini ove godine, sa ciljem razvijanja sposobnosti uvođenja potpuno autonomnih vozila na tržištu 2021.godine.

Kompanija Intel je najveći svjetski proizvođač čipova i izumitelj mikroprocesora koji su se našli u personalnim računarima, čipova za matične ploče, grafičke čipove, fleš memoriju i niz drugih uređaja koji su povezani sa komunikacijom i kompjuterima.