Đaci pokušavaju da uhvate korak

Savjet treba da pomogne u vezi sa unapređenjem praktičnih znanja koja nedostaju učenicima, jer su u teorijskim odlični

2 komentar(a)
đaci, informatika
10.03.2017. 21:03h

Zbog loših rezultata na PISA testiranju posljednjih nekoliko godina, Zavod za školstvo je odlučio da formira Savjet koji će analizirati nedostatke i tražiti rješenja.

Prema posljednjoj trogodišnjoj međunarodnoj provjeri dostignuća učenika, petnaestogodišnjaci iz Crne Gore zauzimaju 56. mjesto na svijetu.

Cilj formiranja Savjeta, kako navode iz Zavoda za školstvo, je unapređenje praktičnih znanja crnogorskih đaka, ujedno i PISA rezultata.

Kao jedan od načina za kvalitetnije usvajanje znanja među osnovcima, navode i planirano smanjenje obima plana i programa za osnovno obrazovanje za oko 10 odsto.

Posljednje PISA testiranje organizovano je na računarima, a akademik i bivši ministar obrazovanja Slobodan Backović je krajem januara na raspravi u CANU ovim povodom rekao da je neophodno nabaviti nove računare, te da su pojedine škole dobile ogromnu opremu koja stoji neraspakovana. Na raspravi u CANU je tada ocijenjeno i da crnogorski đaci imaju znanje, ali da ne umiju da ga iskoriste u praksi.

Iz Zavoda za školstvo su „Vijestima“ kazali da je “u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama, do nivoa fakulteta, obezbijeđen minimalan broj računarske opreme - preko 6.000 raunara, štampača, projektora, skenera…”. Oprema je, kako navode, nabavljana tokom pet godina.

“Broj računara u svakoj ustanovi nije isti, već zavisi od broja učenika u školama. Dokupljena je i RAM memorija kako bi se postojeći raunari pojačali, da bi na njima mogle da se instaliraju novije verzije operativnih sistema,” saopštili su “Vijestima” iz ZZP.

Oni su dodali da je u računarskim učionicama urađena i nova električna instalacija, a u svim prostorijama u kojima se koristi računarska tehnologija napravljena je računarska mreža i instaliran alarmni sistem.

Oprema je dijelom obezbijeđena kroz donacije, a iz ZZP-a su naveli da je i Ministarstvo prosvjete od početka godine u kontaktu sa državnim institucijama i privatnicima, kako bi se obezbijedile donacije računarskim učionicama.

“Svjesni su da opremanje škola računarskom opremom mora da bude kontinuiran proces u cilju izvođenja nastave iz redovnih i izbornih računarskih predmeta, ali i zbog većeg trenda upotrebe ICT-a u redovnom nastavnom procesu.

Ministarstvo je ove godine započelo uvođenje interneta u područnim jedinicama koje trenutno imaju tehničkih mogućnosti za uvođenje ADSL-a”, saopštili su iz Zavoda.

Informatika poseban predmet, program se stalno inovira

Crnogorski osnovci su do prije šest godina informatiku učili u okviru predmeta Tehnika i informatika. Informatika se, kazali su iz Zavoda, od tada izučava kao poseban predmet .

“Izmjene i dopune su urađene 2013. godine, a u skladu rezultatima istraživanja radiće se njegovo inoviranje”.

Kroz Informatiku, djeca uče uopšte o ICT, osnove operativnoga sistema, obradu teksta, internet servise, prezentacije, tabelarne proračune…

Informatika se izučava u VI razredu sa dva časa nedjeljno i učenici mogu da izaberu izborne predmete Računarska obrada i dizajn teksta, Izrada grafike i obrada slike i fotografije, Izrada multimedijalnih slajd prezentacija i Uvod u programiranje.

U srednjoj školi, informatika se mijenjala 2008, pa 2010, a posljednje izmjene desile su se 2014. godine i u planu je ponovno inoviranje.

Informatika se izučava u I ili II razredu srednje škole sa dva časa nedjeljno, a izborni predmeti iz oblasti informatike su Algoritimi i programiranje, Poslovna informatika, Računarske i veb prezentacije i Programiranje.

Za odjeljenja matematičke gimnazije lani je urađen novi predmetni progam iz oblasti informatike.