Bonići: Trup potonulog broda "Independia" napokon uklonjen iz mora

Akvatorijum u kome se olupina nalazila obezbjeđen je plutajućom branom od strane Mornarice i Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, kako se ne bi širili evenetualni izlivi ostataka nafte ili putajući djelovi broda koji je sječen

63 pregleda0 komentar(a)
Brod Independia, Foto: Siniša Luković
10.03.2017. 12:08h

Nakon radova koji su sa manjim ili dužim pauzama trajali više od tri mjeseca, trup potonulog broda "Independia" napokon je danas potpuno uklonjen iz mora u uvali Bonići kod Tivta.

Pedeset metara dugi rashodovani drveni brod – bivši minolovac njemačke mornarice, a koji je potonuo na mrtvom vezu u ljeto prošle godinbe, sječen je u pličaku uvale Bonići u manje komade koji su onda dizalicom sukcesivno podizani na obalu.

Akvatorijum u kome se olupina nalazila obezbjeđen je plutajućom branom od strane Mornarice i Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, kako se ne bi širili evenetualni izlivi ostataka nafte ili putajući djelovi broda koji je sječen.

Iz mora je danas izvađen i posljednji veći dio – pramac "Independie", a u narednih par dana ronioci će sa dna uvale Boniću ukoniti i sve preostale manje komade drvenog trupa i opreme "Independie" koji su sa nje otpali tokom sječenja broda.