Strah od Rusije: 82 odsto Poljaka podržava NATO, 59 odsto misli da neće biti "ostavljeni na cjedilu"

Strane savezničke trupe na teritoriji Poljske podržava 65 odsto, dok je 24 odsto protiv a pristalice razmještanja strane vojske počele su da nadjačavaju protivnike stranih baza tek 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, upozorila je poljska državna televizija koja je objavila rezultate ankete CBOS

6 komentar(a)
Poljska, NATO, Foto: Shutterstock
10.03.2017. 09:20h

U Poljskoj sa dolaskom prvih pojačanja za istočno krilo NATO raste povjerenje u zapadni vojni savez na čak 82 odsto Poljaka - koji su izuzetno zadovoljni i time što je u njihovoj zemlji razmještena američka oklopna brigada a očekuje se i dolazak multinacionalnog bataljona NATO pod američkom komandom, pokazala je danas objavljena anketa agencije CBOS.

Članstvo Poljske u NATO podržava sada rekordnih 82 odsto Poljaka, što je porast od 20 odsto u odnosu na 2014. godinu a analitičari to pripisuju ruskoj aneksiji Krima "koja je izazvala bojazni u društvu da bi i Poljska mogla da bude meta ruske agresije".

Nakon odluka samita NATO u Varšavi u julu prošle godine o jačanju istočnog krila NATO ka Rusiji, a posebno otkako je početkom godine počelo razmještanje 3.500 vojnika s borbenom tehnikom iz američke oklopne brigade u baze na zapadu Poljske, ankete bilježe i porast povjerenja Poljaka u saveznike da ih ne bi ostavili "na cjedilu" u slučaju agresije.

Sada 59 odsto anketiranih vjeruje da bi saveznici sigurno pritekli Poljskoj u pomoć, dok 28 odsto još u to sumnja.

Strane savezničke trupe na teritoriji Poljske podržava 65 odsto, dok je 24 odsto protiv a pristalice razmještanja strane vojske počele su da nadjačavaju protivnike stranih baza tek 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, upozorila je poljska državna televizija koja je objavila rezultate ankete CBOS.