U Dobroti nestaje zelenilo, prijeti kolaps

U Skupštini stanara zgrade Škurdio BB „Vijestima“ su rekli da žele spriječiti gradnju dvije nove zgrade

71 pregleda2 komentar(a)
Dobrota, Foto: Siniša Luković
02.03.2017. 20:20h

Više od 400 Kotorana potpisalo je peticiju kojom traže “sprečavanje dalje devastacije prostora nekontrolisanom i predimenzioniranom gradnjom” u blizini dvorišta OŠ “Savo Ilić“, Gimnazije i Srednje pomorske škole i Doma studenata u Dobroti.

Peticijom koju su pokrenuli stanari zgrade Škrdio u Dobroti upozorava se da će gradnja dovesti do nestanka zelenih površina, ali i saobraćajnog kolapsa.

“Pored potpunog nestanka zelenih površina, planirana izgradnja većeg broja predimenzioniranih stambenih zgrada na malom prostoru dovešće do potpunog saobraćajnog kolapsa na prilazu ka školama i u jedinoj ulici koja od magistrale vodi do našeg naselja“, piše u peticiji.

Na mjestu postojeće manje stare porodične kuće, par pomoćnih objekata i zelenih površina, već se gradi ili će se graditi ukupno tri nova velika stambena objekta, od kojih će neki biti samo nekoliko metara udaljeni od već izgrađene zgrade sa 20-ak stanova u kojima živi više od 50 ljudi.

U Skupštini stanara zgrade Škurdio BB „Vijestima“ su rekli da žele spriječiti gradnju dvije nove zgrade.

Sa takvim zahtjevom već su se obraćali Opštini i Savjetu za zaštitu kulturne baštine Kotora.

Kotoru prijeti izbacivanje sa UNESCO liste svjetske prirodne i kulturne baštine, upravo zbog predimenzionirane gradnje i devastacije prostora u posljednjih desetak godina.

“Riječ je o istim investitorima koji su gradili zgradu u kojoj smo mi kupili stanove i koji su nam tada rekli da se ništa u blizini neće graditi, da ćemo imati uređenu zelenu površinu ispred nje i nezaklonjen pogled. U međuvremenu..., tridesetak metara od naše zgrade, podigli su novu petospratnicu, iako su dobili građevinsku dozvolu za objekat sa maksimum tri nadzemne etaže. Sada su, otkupivši plac i objekte... odlučili da na toj lokaciji, na samo par metara ispod naših balkona i prozora, grade još dvije velike stambene zgrade... i da nam potpuno zaklone pogled, sunčevu svjetlost i ugroze privatnost”, rečeno je “Vijestima”.

Stanari tvrde da im u Sekretarijatu za urbanizam nisu željeli dati na uvid urbanističko-tehničke uslove (UTU) izdate investitorima, niti je advokatu stanara dozvoljen status “zainteresovane strane“ u daljoj proceduri izdavanja građevinske dozvole.

Jokić poziva inspekcije da sve ispitaju

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić navodno je obećao da će pozvati nadležne državne inspekcije da provjere šta se sve dešavalo u vezi sa gradnjom oko zgrade Škrdio.

Stanari zgrade tvrde da im je Jokić tokom prekjučerašnjeg sastanka obećao da će on i Opština pratiti dalji razvoj situacije.

Nezadovoljni stanari kažu da je riječ o korupciji u Sekretarijatu za urbanizam koji su donedavno vodili DPS i koalicioni partneri HGI i LP, zbog čega ne isključuju mogućnost podnošenja krivične prijave.

Iz Sekretarijata od prošle sedmice nisu odgovorili na pitanja “Vijesti“.