Plemenit gest crnogorskih polumaratonaca u Splitu

"Što smo se više primicali cilju, Kežiću je bilo sve teže. Prestali smo da trčimo, zajedno smo hodali, a onda smo ga zadnjih četrdesetak metara bukvalno nosili, jer, iako je bio potpuno svjestan, bio je malaksao. Gledaoci su aplaudirali dok smo ga pronijeli kroz cilj, a onda je on tu kolabirao i preuzela ga je ekipa Hitne pomoći"

225 pregleda1 komentar(a)
Boro Popović, Nikola Vujačić, Aleksandar Popović, Foto: Privatna arhiva
28.02.2017. 17:49h

Crnogorski atletičari obilježili su nedjeljni XVII Splitski polumaraton ne samo zlatnom i bronzanom medaljom koju su u disciplini 5.000 metara osvojili Nikšićani Miloš Mikić i Jakov Mijanović, već iznad svega plemenitim gestom predsjednika Crnogorske Akademije Trčanja (CAT) Aleksandra Popovića i člana CAT-a Nikole Vujačića.

Njih dvojica pomogli su hrvatskom trkaču Nenu Kežiću, poznatom splitskom arhitekti, da završi svoj polumaraton na nogama, što je zabilježila i splitska “Slobodna Dalmacija”.

"Nekih 500 metara prije cilja polumaratona na 21 km, primijetili smo da Mikić, koji je svoju trku završio ranije i čekao nas da nam doda zastavu, pokušava da pomogne jednom trkaču - Kežiću koji je inače trčao svoj prvi polumaraton, vidjelo se, nije mogao više da stoji na nogama. Aco i ja smo prišli, Kežiću dali malo šećera, obodrili ga, pridržali i s njim tako pretrčali par stotina metara", priča za "Vijesti" nakon povratka iz Splita Vujačić, poznati barski polumaratonac i privrednik.

On i Popović trčali su prekjuče svoj prvi polumaraton u Splitu, u konkurenciji 2.000 trkača iz 40 zemalja svijeta. S obzirom da nisu aktivni sportisti takmičari, rezultat im nije bio glavna meta.

"Što smo se više primicali cilju, Kežiću je bilo sve teže. Prestali smo da trčimo, zajedno smo hodali, a onda smo ga zadnjih četrdesetak metara bukvalno nosili, jer, iako je bio potpuno svjestan, bio je malaksao. Gledaoci su aplaudirali dok smo ga pronijeli kroz cilj, a onda je on tu kolabirao i preuzela ga je ekipa Hitne pomoći", dodaje Vujačić

On napominje da je kroz dvadesetak polumaratona koje je istrčao posljednje tri godine dobro upoznao stanje krize u koje zapadnu trkači na duge distance, i da je njegova i Acova reakcija bila potpuno normalna.

"Nevjerovatna je bila snaga njegove volje da, iako iznemogao, ne odustane od trke. U našem gestu nema ničeg herojskog, to je bio ljudski čin podrške kao što bi, vjerujemo, i on nama uradio da su nam u nedjelju uloge bile zamijenjene", zaključio je Vujačić.