Spičanović tužio državu, traži 36.000 eura zbog pritvora bez osnova

Spičanović je oslobođen optužbi za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jer je tužilac odustao od optužbe, nakon što je Viši sud iz spisa predmeta izuzeo zapisnik o pretresu, u kojem se navodilo da je u Spičanovićevom autu nađena droga

879 pregleda0 komentar(a)
Aleksandar Spičanović, Foto: Luka Zeković
25.02.2017. 09:25h

Podgoričanin Aleksandar Spičanović tužio je državu i traži 36.000 eura zbog neosnovanog jednogodišnjeg pritvora, dok je bio optužen za prodaju droge.

Spičanović je oslobođen optužbi za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jer je tužilac odustao od optužbe, nakon što je Viši sud iz spisa predmeta izuzeo zapisnik o pretresu, u kojem se navodilo da je u Spičanovićevom autu nađena droga.

Spičanović je zbog toga u pritvoru bio od 28.7.2010. do 22.7.2011., a prvom presudom, koja je ukinuta, dodijeljeno mu je 15.500 eura odštete.

Drugo suđenje je juče započeto i završeno, a sudija podgoričkog Osnovnog suda Arsenije Gatolin donijeće novu presudu za mjesec dana.

Prvostepena presuda je ukinuta iz procesnih razloga.

Spičanović je prvo bio pravosnažno osuđen na godinu i po zatvora zbog 5,71 grama heroina, ali je predmet po vanrednom pravnom lijeku, zahtjevom za zaštitu zakonitosti, vraćen na ponovno suđenje.

U zahtjevu za zaštitu zakonitosti je pisalo da je pretres automobila u kome je nađena droga nezakonito sproveden, bez naredbe suda, bez prisustva svjedoka i bez pouke o pravu na branioca.

U istom procesu osuđen je džudista Marko Radulović na sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Na Spičanovića je navodno prije nekoliko dana pokušan atentat.