Marković: Crna Gora važan faktor mira i stabilnosti u regionu

“Zajednički afirmišući potrebu što skorijeg završetka procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, Dankan je naveo da UK podržava evropske i evroatlantske integracije naše države. Na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora važan faktor mira i stabilnosti u region”, kaže se u saopštenju

109 pregleda13 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
22.02.2017. 19:00h

Politika proširenja i jasna evropska i evroatlantska perspektiva za države Zapadnog Balkana snažan su impuls miru i stabilnosti u regionu, ocijenjeno je u razgovoru premijera Duška Markovića sa zvaničnikom Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Alanom Dankanom.

Dankan, koji je državni minister UK Velike Britanije i Sjeverne Irske za Evropu i Ameriku, kazao je da činjenica da ta država napušta Evropsku uniju (EU), ne znači da napuštaju Evropu.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, poručio da UK ostaje posvećan pitanjima bezbjednosti i jačanju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom i drugim državama regiona.

“Zajednički afirmišući potrebu što skorijeg završetka procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, Dankan je naveo da UK podržava evropske i evroatlantske integracije naše države. Na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora važan faktor mira i stabilnosti u region”, kaže se u saopštenju.

Na konstataciju Markovića da je Crna Gora, uz pomoć partnera uključujući i UK, napredovala na planu jačanja vladavine prava, snaženja institucija i borbe protiv organizovanog kriminala, Dankan je zahvalio na zajedničkom radu u borbi protiv šverca cigareta.

Marković je ocijenio da je saradnja Crne Gore i UK u oblasti reforme javne uprave i obrazovanja za Crnu Goru izuzetno značajna.

"UK je spremna da Crnoj Gori pomogne i u borbi protiv sajber napada, a sagovornici su se saglasili da postoji prostor za bolju ekonomsku saradnju u sektoru turizma ali i oblasti energetike, poljoprivrede, infrastrukture", kaže se u saopštenju.