Hefner: Stejt dipartment snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO

"Hefner je istakao da će Stejt dipartment nastaviti intenzivno da radi kako bi Senat u što kraćem roku ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Dodao je da snažno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i da svaka država ima pravo da sama traži članstvo u nekoj organizaciji, bez uplitanja trećih strana", navodi se u saopštenju Vlade

88 pregleda0 komentar(a)
Duško Marković, Džon Hefner, Foto: Vlada Crne Gore
18.02.2017. 16:07h

Sjednjene Američke Države će nastaviti da razvijaju svoje strateško partnerstvo sa Crnom Gorom, a kada je riječ o evroatlantskim integracijama Crne Gore Stejt dipartment snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO, kazao je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džon Hefner danas u Minhenu na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Hefner je istakao da će Stejt dipartment nastaviti intenzivno da radi kako bi Senat u što kraćem roku ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Dodao je da snažno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i da svaka država ima pravo da sama traži članstvo u nekoj organizaciji, bez uplitanja trećih strana", navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se dodaje da se Marković zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori na putu ka EU i NATO-u i istakao da odnos dviju država nije samo partnerski i prijateljski, vec strateški.

"Premijer je informisao sagovornika o napretku u sveobuhvatnim reformama koje Crna Gora sprovodi i posebno istakao značaj i posvećenost jačanju vladavine prava. Zajednički je konstatovano da je napredak u ovoj oblasti važan za bolji zivot građana i dobar biznis ambijent bez kojeg nema valorizacije resursa i otvaranja novih radnih mjesta", kazali su iz Vlade.

Marković se sastao sa Merkel i Pensom

Predsjednik Vlade Duško Marković sastao se jutros nakratko na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji sa saveznom kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i sa potpredsjednikom SAD Majklom Pensom, saopšteno je iz Vlade.

"Kancelarka Merkel je čestitala premijeru Markoviću na izboru na dužnost predsjednika Vlade i ukazala na ozbiljnost trenutne situacije na Zapadnom Balkanu. Na sastanku sa potpredsjednikom SAD predsjednik Marković je rekao da je Crna Gora posvećena pouzdnom partnerstvu sa SAD i saveznicima u Sjevernoatlanstkoj alijansi. Potpredsjednik Pens je kazao Crna Gora može da bude uvjerena u prijateljstvo Sjedninjenih Američkih Država", saopšteno je iz Vlade.

Marković razgovarao i sa Pahorom, Lajčakom i Dankanom

"Bez obzira na bojkot opozicije, konstantne pokušaje opstrukcije i kompromitacije institucija, politička situacija u Crnoj Gori je stabilna, ocijenio Marković na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je iskazana zabrinutost za dešavanja u regionu Zapadnog Balkana i ocijenjeno da je važno jačati saradnju i intenzivirati dijalog kako bi problemi bili rješavani na konstruktivan način.

Lajčak je, kako se dodaje, kazao i da je Crna Gora dokazala da ima potencijal i sposobnost da kontroliše krizne situacije i da to nastavlja u kontinuitetu da pokazuje.

"Na sastanku sa potpredsjednikom Lajčakom, ali i na kasnijim sastancima sa ministrom za Evropu i Sjevernu Ameriku u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alenom Dankanom i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarano je o napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Marković je zahvalio i ovim dvijema državama na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori u njenim reformskim naporima na putu ka Evropi i Alijansi", saopšteno je iz Vlade.

Marković je, dodaje se, naveo da je Crna Gora otvorila 26 pregovaračkih poglavlja, da su još dva poglavlja spremna za otvaranje ali i za ulazak u novu fazu – zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Pahor je, kako je saopšteno iz Vlade, u razgovoru sa Markovićem rekao da "neće izostati podrška Slovenije u ukupnim reformskim procesima Crne Gore".