Marković majkama: Teško da ćemo povući odluku o smanjenju naknada

"Vlada bi bila neozbiljna ako bi poslije samo mjesec mijenjala svoju odluku, koju nijesmo donijeli nepromišljeno, već na osnovu ozbiljne analize i da sada samo na osnovu zahtjeva koji se ultimativno saopštavaju ispred zgrade Vade mijenja zakonodavni pristup i ugrožava makroekonomsku i finansijsku stabilnmost”, poručio je Marković

82 pregleda175 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
17.02.2017. 18:12h

Premijer Duško Marković poručio je danas majkama da će Vlada teško povući odluku o smanjenju naknada, ali da će pokušati da im nadokandi preko drugih modela socijalne politike, kao što je dječji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete.

Marković je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da su u Vladi spremni da već u utorak ili srijedu razgovaraju sa koordinacionim odborom žena, ali ne “na principu ultimatuma”.

"Spremni smo u utorak ili srijedu da organizujemo sastanak tima sa ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom finansija i nadležnim potpredsjednikom i da u okviru institucija i na odgovoran i dostojanstven način razgovaramo o svim tim pitanjima i saopštimo jedni drugima argumente”, poručio je Marković.

On je istakao da su jučerašnjim skupom upravljali poslanici Demokratskog fronta (DF) i cijele opozicije.

"Imali ste priliku juče da vidite da su poslanici i opozicioni predstavnici organizovali pokušaj ulaska u zgradu Vlade. To je pristup ultimatuma i tako se ne može razgovarati sa Vladom”, naglasio je Marković.

On je ponovio da “pristup ultimatuma i ucjene iza kojeg stoji DF, čiji je cilj destabilizacija i kompromitacija institucija, jednostavno nije moguć”.

Marković smatra i da se Vlada “veoma pažljivo” odredila u odnosu na naknade majkama sa troje i više djece u pripremi budžeta za ovu godinu i izradi plana finansijske konsolidacije.

Istakao je da je i u samom izvještaju o napretku ukazano na nedosljednost te vladine politike u prethodnoj godini i da ona predstavlja ozbiljan ili ograničavajući element ukupne finansijske stabilnosti.

"Vlada bi bila neozbiljna ako bi poslije samo mjesec mijenjala svoju odluku, koju nijesmo donijeli nepromišljeno, već na osnovu ozbiljne analize i da sada samo na osnovu zahtjeva koji se ultimativno saopštavaju ispred zgrade Vade mijenja zakonodavni pristup i ugrožava makroekonomsku i finansijsku stabilnmost”, poručio je Marković.

On je kazao da je naša socijalna politika destimulativna za tržište rada i da sve više ljudi želi socijalna davanja.

"Mi sa međunarodnim partnerima radimo analizu koja treba da sagleda ukupno stanje poreske i socijalne politike, penzionog fonda i da u toku godine sagledamo mogućnosti kreiranja novog pristupa. Mislimo da postoji model koji će mnogo biti kvalitetniji, ovo nije stimulativna politika. Da omogućimo afirmativniji odnos prema natalitetu....”, poručio je premijer.