Budućnost i Mornar bez mladih igrača na pehar

Dva ABA ligaša neće imati u timu trojicu igrača rođenih 1997. i kasnije, od kojih jedan stalno mora da bude na terenu

60 pregleda7 komentar(a)
Mornar - Budućnost Voli, Foto: Aba-liga.com
17.02.2017. 10:44h

Nakon pravnog galimatijasa, košarkašima Budućnost Volija je u posljednji čas skinuta suspenzija i dozvoljeno da nastupe u Kupu Crne Gore.

Podgoričani će danas i sjutra juriti jubilarni 20. trofej od obnavljanja nezavisnosti u Baru, gdje se održava finalni turnir najmasovnijeg takmičenja.

Neskrivenu želju da ode stopama Sutjeske, koja je 2013. u Kupu otela jedini pehar „plavima”, ima domaćin Mornar, ali se nikako ne smije otpisati rival Barana, Teodo. Zanimljivo, Budućnost i Mornar će platiti kaznu i neće imati u timu trojicu igrača rođenih 1997. i kasnije (500 eura po „glavi”), od kojih jedan stalno mora da bude na terenu.

Pitanje je samo zašto takva mogućnost postoji, jer razvijanje mladih igrača gubi smisao...

"Zadovoljan sam kako smo odradili četvrtfinale protiv Primorja, a očekujem mnogo teži posao već od polufinala i duela sa Lovćenom. Vjerujem da ćemo u finalu igrati sa Mornarom i uvjeren sam da ćemo odbraniti pehar, jer smo kvalitetniji tim", poručio je Aleksa Ilić, jedan od trojice košarkaša Budućnosti koji je rođen „prerane” 1996. godine, kao i Petar Popović i Zoran Nikolić.

Košarkašima Mornara će znatno biti otežan put ka osvajanju prvog trofeja zbog ukidanja suspenzije Budućnosti. Ako sve bude išlo po planu u polufinalnim duelima, u „Topolici” bi sjutra u velikom finalu (19 časova) snage trebalo da odmjere dva ABA ligaša. Ali, Barani ne žele da pomišljaju na finale dok ne odrade duel sa izabranicima Miodraga Kadije.

"Još dobro pamtimo i imamo gorak ukus koji traje dvije godine, kada smo kao domaćini završnice Kupa u polufinalu izgubili od Zete. Sada smo odlučni da nam se to ne ponovi. Ovog puta nam je potrebna maksimalna koncentracija u duelu sa neugodnim rivalom. Pratili smo Teodo i njegove igre, nije uzalud lider Erste lige, a posmatrali smo i skenirali i nekoliko duela u Balkanskoj ligi. Radi se o kvalitetnoj i iskusnoj ekipi. Ipak, mi smo favoriti, tu nema dileme. Nećemo dozvoliti sličan scenario kao prije dvije godine", jasan je pomoćni trener Mornara Ljubomir Vujačić.

Iako su se odrekli mladih igrača, u dva najjača crnogorska kluba moraju da biraju koje će strance prijaviti za Kup, jer pravo nastupa imaju samo trojica.

Ilijas Zuros mora da se odrekne dva igrača, jer ima Markusa Vilijamsa, Džej Ar Rejnoldsa (SAD), Ovena Klasena (Kanada), Nemanju Gordića (BiH) i Borisa Savovića, a Đorđije Pavićević trojice, jer su na platnom spisku Antabija Voler, Lamont Džouns, Oktavijus Elis i Kameron Tejtum (SAD), Džermejn Anderson (Kanada) i Čedomir Vitkovac (Srbija).

Ulaz u „Topolicu” će oba dana završnog turnira biti besplatan.

Danas

Polufinale

Lovćen - Budućnost Voli (17)

Mornar - Teodo (19.30)

Sjutra

Finale (19)