Radionice o liječenju opasnog melanoma

Barska Opšta bolnica kroz ovaj program do sada dobila digitalni dermatoskop za mapiranje tijela, trenutno jedini takav u Crnoj Gori, te UVB lampu i indirektni oftalmoskop, vrijedne 60.000 eura, a u sklopu projekta, za barsku bolnicu će biti opredijeljeno ukupno 150.000 eura

241 pregleda0 komentar(a)
radionice melanom, Foto: Privatna arhiva
09.12.2018. 11:57h

Od jedanaest IPA projekata koji se trenutno sprovede u Baru, jedini trilateralni iz Interreg IPA programa saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore je MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka.

Prošlog mjeseca, u sklopu ovog projekta održane su dvodnevne radionice u Općoj bolnici Zadar za 44 zdravstvenih, te 20 nezdravstvenih radnika i studenata, u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za 44 zdravstvenih i 55 nezdravstvenih radnika, te u JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar za 56 zdravstvenih radnika i specijalizanata, te 25 nezdravstvenih radnika.

Barska Opšta bolnica kroz ovaj program do sada dobila digitalni dermatoskop za mapiranje tijela, trenutno jedini takav u Crnoj Gori, te UVB lampu i indirektni oftalmoskop, vrijedne 60.000 eura, a u sklopu projekta, za barsku bolnicu će biti opredijeljeno ukupno 150.000 eura.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Dragoslav Tomanović, spec. hirurg, za “Vijesti” je najavio da će novi set projektnih edukativnih radionica tokom decembra biti na temu “Nove metode liječenja melanoma”, počev od Zadra ove nedjelje, zatim u Baru 11. i 12 decembra, te u Mostaru 17. i 18 decembra.

"Ovi ciklusi edukativnih radionica realizuju jedan od osnovnih ciljeva projekta MELAdetect - poboljšanje kvaliteta usluga u javnom zdravstvu kroz nabavku novih dijagnostičkih aparata dermoskopa i oftalmoskopa za potrebe projektnih partnera u prekograničnom području. Takođe, one doprinose podizanju i proširivanju stečenih znanja za savremene načine liječenja melanoma, te informisanju ostalih medicinskih struka o novim terapijama. Inače, VI redovan sastanak projektnih partnera biće u Baru 10. i 11. decembra, kada ćemo dogovoriti oko preostalih aktivnosti, utvrditi datume preostala dva ciklusa radionica za zdrvastvene i nedzravstvene radnike, datume info dana za opštu populaciju organizacija, te izradu Akcionog plana za projektno područje i simpozijum u Mostaru", istakao je dr Tomanović.

On je dodao da se sve aktivnosti u okviru projekta mogu pratiti na veb-sajtu bolnice, na internet stranici projekta MELAdetect i društvenim mrežama.godine.

“MELAdetect” se realizuje u sklopu programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, koji se sufinansira iz sredstava EU. Ukupna vrijednost mu je 652.427 eura, vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a projektni partneri Sveučilište Zadar, Agencija za razvoj zadarske županije, te Medicninski faklutet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar.