Oštećeni, a plaćaju sudske troškove

Radnici godinama traže da im se isplati novac za njihov rad, kao i ulaganje u kasu uzajamne pomoći gdje je nestalo 105 hiljada eura

205 pregleda0 komentar(a)
Saša Vujović, Foto: Zoran Đurić
15.02.2017. 07:38h

Bivši radnici nikšićke Željezare koji su pred sudovima godinama uzalud potraživali novac zarađen provlačenjem kablova u tom preduzeću, prije uvođenja stečaja, kao i otuđen novac koji su godinama izdvajali u kasu uzajamne pomoć, izgubili su na kraju sve sudske sporove zbog čega im sad prijeti i plaćanje sudskih troškova u pojedinačnim iznosima od oko 300 eura.

„I krivični i građanski sud su našli da čovjek kojem je bio manjak u kasi 105.000 eura za to nije odgovoran, niti bilo ko drugi. Bivši radnici su izgubili parnice zbog čega se sad od njih traži da plate sudske troškove. Prema mom mišljenju, apsurd je da pravosudni sistem Crne Gore ne može da utvrdi odgovornost jednog blagajnika koji nema novac koji mu je povjeren“, izjavio je „Vijestima“ advokat Aleksandar Kovačević.

To bi isto bilo, dodaje Kovačević, kao da štedite novac u banci, koji banka ne želi da vam isplati, a sud na kraju presudi da se banci nadoknade troškovi zbog toga što ste joj novac tražili.

Novac iz bivše blagajne Željezare sljedovao je 250 bivših radnika. Sedam među njima nastavili su godinama da traže pravdu pred crnogorskim institucijama, ali su na kraju izbubili sve sporove, a odbačene su sve njihove krivične prijave.

„Čudno je da crnogorsko pravosuđe ne može izaći na kraj sa tako očiglednim manjkovima i propustima, već ljudi koji su oštećeni gube sudski spor“, dodao je advokat Kovačević.

Oštećeni bivši radnik Saša Vujović kazao je „Vijestima“ da je uoči Nove godine ponovo bio u CB Nikšić da da izjavu.

„Tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić mi je rekao da će meni staviti lisice na ruke iako sam ja pokraden. Sudija Ivan Kadić kod kojeg je vođen spor u vezi kase uzajamne pomoći rekao mi je, pred bratom, da je sve istina što sam govorio... Tužilaštvo, međutim, neće da postupi prema dokazima koje su im predočeni“, dodao je Vujović. On je potraživao 830 eura iz kase uzajamne pomoći, a 300 eura za posao koji je radio tokom provlačenja kablova u preduzeću.

Bivši radnici Željezare, njih sedam, koji su pokrenuli građansku parnicu, revoltirani su postupanjem Osnovnog tužilaštva u Nikšiću koje ranije nije prihvatilo već odbilo njihovu prvu krivičnu prijavu vezano za potraživanja koja im nijesu isplaćena za provlačenje kablova.

Vujović je ranije Delegaciji EU u Podgorici predao kompletnu dokumentaciju u vezi sindikalne kase uzajamne pomoći i njihovih potraživanja koja im nijesu isplaćena.