Alternativa: Preko 40.000 radnika bez slobodnog dana u nedjelji. sindikati ne postoje

Predložili su da se kazne za nesavjesne poslodavce povećaju, da inspekcije provedu više vremena na terenu, te da se Inspekciji rada povećaju nadležnost

0 komentar(a)
Alternativa, Foto: Alternativa
09.02.2017. 13:18h

Najmlađa politička partija na crnogorskoj sceni Alternativa u zadjih desetak dana podnijela je veći broj prijava protiv "nesavjesnih poslodavaca", da bi, kako ističu, zaštitili radnike od psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

"Iskustva koja su oni podijelili sa nama govore nam da su do sada mnogo puta prijavljivali poslodavce za kršenje radničkih prava, ali da to nije promijenilo odnos istih prema radnicima. Preko 40.000 radnika radi bez ijednog slobodnog dana u nedjelji, bez osiguranja i bez adekvatne zaštite na radu. Ovakav posao najčešće prati minimalna zarada, koja je samo nešto veća od Zakonskog minimuma od 193 eura", navodi se u saopštenju Alternative.

Predložili su da se kazne za nesavjesne poslodavce povećaju, da inspekcije provedu više vremena na terenu, te da se Inspekciji rada povećaju nadležnosti.

"Zloupotreba prava radnika treba da postane krivično djelo, ne samo manji prekršaj. Mnogo radnika/ca u ovom trenutku trpi mobing, seksualno zlostavljanje, psihičko i fizičko maltretiranje na svom radnom mjestu. Ako zatvorimo oči pred ovim, to ne znači da će problem proći sam od sebe. Ne možemo se pouzdati u rad sindikata, koji na teritoriji Crne Gore ne postoje", ističu iz Alternative.

Oni su pozvali sve radnike da im se jave i prijave im probleme koje imaju poručujući im da nijesu sami jer "postoje ljudi koji shvataju probleme koje imaju i bore se sa njima".