Tači: Kašnjenje evroatlantskih integracija Kosova šteti kredibilitetu EU

Tači je ocijenio da angažovanje EU u regionu Zapadnog Balkana treba da bude "političko i geostrateško"

6 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
08.02.2017. 20:41h

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas u Briselu da kašnjenje Prištine u procesu evroatlantskih integracija "šteti" kredibilitetu EU i slabi podršku građana Kosova tom procesu.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsjednika, Tači je tokom susreta s predsjednicima Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta, Donaldom Tuskom i Antoniom Tajanijem, ocenio da je za region veoma važno da EU ostane angažovana na Zapadnom Balkanu.

"Mi smo posvećeni našoj evropskoj budućnosti i preduzeli smo bitne korake od potpisivanja SSP-a, ali proces integracija Kosova u EU treba da se izuzme od konkretnih postupaka jer kašnjenja samo štete kredibilitetu EU i blijede podršku građana Kosova tom procesu", rekao je Tači.

On je ocijenio da angažovanje EU u regionu Zapadnog Balkana treba da bude "političko i geostrateško". "Nasuprot aktuelnim izazovima EU koji su povezani s pitanjem izbjeglica, na ova dva sastanka je potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju.

U nastavku posjete institucijama EU, predsjednik Kosova će se sjutra sastati sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom s kojim će razgovarati o produbljenju saradnje Kosova i EU.