Ministri obećaju, pa zaborave kad prođe glasanje

iz civilnog sektora, ukazuju kako je jasno da je rijec o zlopotrebi resursa u izborne svrhe. Posebno problematizuju to sto ministri daju razna obecanja, a kad izbori prodju ,gradjanima ne polazu racune.

108 pregleda10 komentar(a)
Nikšić, ministri, Foto: Screenshot (YouTube)
07.02.2017. 18:41h

Ministarski putevi, ovih dana, uglavnom vode u Nikšić. Prije desetak dana u radnoj posjeti ovom gradu bila je ministarka ekonomije.

Potom je Nikšić bio odredište čelnika još nekih resora.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade kaže da ovakve posjete nemaju veze sa predstojećim izborima u Nikšiću.

"Smisao naše današnje posjete i svih budućih posjeta – stvoriti nešto novo i nešto dobro", kazao je Milutin Simović, potpredsjednik Vlade.

Ipak, oni koji prate izbornu kampanju i upotrebu javnih resursa tokom nje, kažu da nije teško primijetiti kako se posjete nekoj opštini intenziviraju onda kad se raspišu izbori, kada se i obećava mnogo toga.

"Mi smo čuli, iz dosadašnjih posjeta, da se obećavaju krediti, razne finansijske olakšice za stanovništvo i tako dalje, to je apsolutno svakom građaninu jasno da je u funkciji izborne kampanje i ništa drugo. Prosto, kod nas se ministri opština najvise sjete onda kad su izbori. Sa druge strane, u onom neizbornom periodu, rijetko ćete vidjeti da neko dođe od ministara i da položi račune za to što je obećavao u toku izborne kampanje", kaže za TV Vijesti Vuk Maraš iz MANS-a.

Učestalim posjetama Nikšiću, kaže novinar Samir Kajošević, Vlada želi da pošalje poruku građanima da brine o njima.

"Ja očekujem da će narednih dana biti još više tih posjeta, zato što se Vlada uglavnom aktivira u izbornoj kampanji. Mi to svi znamo da jeste zloupotreba javnih resursa, ali zapravo, na kraju, rezultat izbora pokaže da građani to ne gledaju kao zloupotrebu nego vjeruju da će Vlada nastaviti da brine o toj Opštini, tako da to je meni ono kljucno – da građani vide, ali ne vide", kaže Kajošević.

Iako je, kako kaže, već praksa da ministri učestalo idu u opstinu koju očekuju izbori, Kajošević sada primjećuje još nešto.

"Mislim da je posebno interesantno za ove izbore u Nikšiću da funkcioneri koji su se do sada obraćali građanima naznačavaju da je urađeno malo, da će popraviti ono što do sada nije urađeno. Do sad smo imali u kampanji priču da je dobro, da će biti još bolje."

Na pojačane ministarske aktivnosti u susret izborima institucije tradicionalno ne reaguju.

"Da vi imate jednu Agenciju za sprečavanje korupcije koja je spremna da radi svoj posao i koja nije zavisna personalno od Duška Markovića, predsjednika Vlade i drugog čovjeka DPS-a, kao što jeste slučaj sa sadašnjom Agencijom, ona bi otvorila postupke protiv tih ministara i makar se raspitala da li je bilo neophodno da tokom izborne kampanje idu i obećavaju određene kredite i slične stvari ili se to moglo možda završiti ranije. I Tužilaštvo, nažalost, ćuti na takve stvari, imaju i oni mehanizama da istraže da li neko zloupotrebljava javnu funkciju", navodi Maraš.

Zbog činjenice da su zloupotrebe, kako kažu, ocigledne, iz MANS-a pozivaju građane da ih pozovu i iskoriste njihovu besplatnu pravnu pomoć za prijavu korupcije, kao i da jave za eventualne zloupotrebe javnih resursa, kako bi se smanjile u susret izborima u Nikšiću.