Na 100 km od granice s Rusijom: U Litvaniju stigla četiri nova bataljona NATO

Snagama koje u Litvaniji predvodi Njemačka ove godine će se pridružiti i kontigent iz Poljske koji predvode SAD, snage iz Estonije koju predvode Britanci i trupe iz Letonije na čijem čelu su Kanađani

62 komentar(a)
Dalija Gribauskaite, Ursula von der Lejen, Foto: Reuters
07.02.2017. 18:59h

Njemačka i sjeverno-atlantski vojni savez NATO danas su naglasili posvećenost pojačavanju odbrane na istočnoj evropskoj granici sa Rusijom budući da su u Litvaniju stigla četiri nova bataljona alijanse.

Snagama koje u Litvaniji predvodi Njemačka ove godine će se pridružiti i kontigent iz Poljske koji predvode SAD, snage iz Estonije koju predvode Britanci i trupe iz Letonije na čijem čelu su Kanađani.

Takođe će im se pridružiti manji kontigenti američkih vojnika.

Nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD aktuelne su sumnje u američku posvećenost NATO-u, budući da je novi predsjednik za NATO saveznike kazao da "nijesu fer" zbog toga što ne daju veće finansijske doprinose Alijansi.

Međutim, njemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen je kazala da je ohrabrena nakon telefonskog razgovora sa američkim sekretarom odbrane Džejmsom Matisom.

"Nakon razgovora, nemam nikakvu sumnju u njegovu duboku ubijeđenost u važnost NATO-a i u posvećenost Amerikanaca dogovora u okviru NATO", kazala je ona na ceremoniji dobrodošlice u litvanskoj vojnoj bazi Rukla, 100 kilometara od ruske granice.

Von der Lejen bi u petak trebalo da se prvi put sastane sa Matisom.

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Tramp je u nedjelju pristao da se u maju u Evropi sastane sa liderima NATO.

Litvanska predsjednica Dalija Gribauskaite je kazala da njemački bataljon stiže "na pravo mjesto u pravo vrijeme", dodajući da se nada da će boravak vojnika biti miran.

Jedan NATO zvaničnik je kazao da će sve NATO snage učestvovati u velikoj vježbi na istoku Evrope u junu mjesecu. Drugi zvaničnik je rekao da će u okviru vježbe biti simuliran nuklearni napad.

Nije određen datum dolazaka novih kontigenata, koji će se rotirati svakih šest mjeseci dijelom i da bi ispunili obećanje koje je NATO dao Rusiji 1997. da će izbjegavati "stalno stacioniranje značajnih borbenih snaga" u Centralnoj i Istočnoj Evropi.